Archive for March, 2025
Näsbokrok mars 2025
Efter torsdagvandring 27/2 på Hanhalsholmen med över 50 arter. Och en lyckad attack 2/3 på Råöslätten med Rödhalsad gås, Röd glada mm. Då kändes Kungsbackakusten Rödglödhet!!!
En förnyad attack – mot min favoritudde Näsbokrok – lördagen 8/3! SMHI lovade att eviga smogen skulle lätta.
1400 fortfarande disigt for vi iväg. Ängsligt blickande mot dimslöjor i väster tankade jag i Sandsjöbacka. Rastlös och spillde bensin i bilen. Med stinkande farkost vidare och hamnade i kö på motorvägen. En friskus med släpkärra och båt(!) hade ränt in i räcket. Efter två timmar passerade vi olycksplatsen, en hopknycklad bil och släpkärra, men föraren och båten oskadda. Via småvägar och några”kostigar” tog vi oss hem.
Studsade tidigt upp på söndagmorgonen – i solsken, skulle vara dimma. Gympa, dusch, morronmat så bakom ratten. Vi passerade olycksplatsen extremt skärpta. Eva fick ensam upptäcka och bestämma en Rödglada (“den har kluven stjärt”!). Jag klarade av några Tranor på ett fält.
Parkerade och rusade ned till stranden medan Eva promenerade i naturreservatet. Träffade Calle Hagman med “blomma” från Hanhalsexpeditionen. Han hittade Vattenpiplärkan, som låg och putsade sig i tångkanten. Jag lyckades med mobilen och tuben få några pedagogiska foton.

Vingband och ögonbrynsband är extremt tydliga, form och utbredning. När den var ute på svarta tången med skärpiplärkorna (>=4ex) gav den nästan vibbar om en vinterfärgad ärla.


Den gamla klassiska karaktären med VITA yttre stjärtpenner syns också bra på fotona.
Jag var fint samstämd med Calle när vi jämförde obsar; Skärsnäppor, Tobisgrisslor, Toppskarvar Strandskator mm. När vi skiljts snöt han mig på en Brandkronad, medan jag kontrade med en Svarthakad busk.
Hanhalsholme 250227
Efter torsdagsvandringen på Amundön 24 november i fjol erbjöds jag en vandring på Hanhalsholme 25 februari i år.
Hanhalsholme !? kände jag inte till, än mindre varit där. Låg i inre Kungsbackaviken, där Rolfsån har sitt utflöde. Få fågelrapporter därifrån men ligger fint.

Tänkte då, långt till slutet av februari och tid att åka och reka. Flera anmälde intresse att hänga på. Men, snö, halka och egen vinterseg tröghet. Såå – da´n före da´n – onsdagen 26 feb
Satte mig bakom ratten på “crossen”, lade in Hanhalsholme på GPSn och drog iväg. Efter en halvtimme förbi Kungsbacka och genom norra Hallands odlingslandskap. Flockar med gäss och sångsvanar. Den eviga februaridimman lättade då och då när vinden pustade till.
Och så var jag framme. En fin och välordnad P-plats med fungerande toalett! Små, lättgågna stigar runt själva holmen och upp på resterna av de gamla kastalfundamenten – utmärkt utsikt över Kungsbackaviken, Rolfsåns mynning och de strandnära fälten. Och fåglar!!
Hanhalsholme
26 feb. 2025
16:35
Rörlig
3,99km
99 minuter
Har alla fåglar rapporterats? Ja
Kommentarer: Inskickad från eBird för iOS, version 3.1.3 Version 3.1.33
25 grågås
X knölsvan
50 sångsvan
10 gräsand
3 ejder
25 knipa
2 tofsvipa
1 fiskmås
20 gråtrut
3 smådopping
1 skäggdopping
X storskarv
1 blå kärrhök
2 fjällvråk
3 ormvråk
1 större hackspett
X kaja
X gråkråka
1 blåmes
1 talgoxe
1 stare
1 dubbeltrast
1 koltrast
2 björktrast
3 gråsparv
2 steglits
Antal taxa: 26
Med handkikare, mobil och dator fick jag med ovanstående på 90 min och med appen Merlin även nedanstående.

Lite rörigt men inte så illa och lovade gott inför morgondagen.
Torsdagen 27 vaknade till dimma, som bara lättade långsamt till 0900. Satte mig bakom ratten och med Eva som co-driver. Hon skulle sättas av i Kungsbacka på lämplig plats.
Skulle komma 28 deltagare, men alltmer glesnande trafik utan fågeldekaler, gjorde mig övermodig. Räknade med akademisk kvart och spanade bland annat in en vacker gåsflock med både Bläsgäss och två Spetsbergsgäss.
Framme vid parkeringen 28 välrustade och förväntansfulla vandrare under ledning av NaturStig och Ingrid. Tur att jag meddelat mig med dem da´n innan, så att de inte inte behövt befara mässfall.
Pga av väderlek, disigt, och geografi, närbelägna kullar, dungar, vassruggar, strandremsor, använde vi “igelkottstaktiken”. Smågrupper med nära kontakt och möjlighet att på kort varsel dra ihop alla för spännande obsar, genomgångar och fikapaus.
Tiden gick fort och resultatet blev väl godkänt. Vattenpiplärkan som jag vid två tillfällen haft vid rekognosering da´n innan får bli tredje gången gillt!!!
Hanhalsholme, Hallands län [SE-13], SE
2025-feb-27 10:13 – 13:13
Protocol: Traveling
3.0 kilometer(s)
Checklist Comments: Guiding Thursday birdwatching with GOF
52 species (+1 other taxa)
Graylag Goose 50
Greater White-fronted Goose 10
Pink-footed Goose 2
Mute Swan 50
Whooper Swan 20
Common Shelduck 10
Mallard 25
Green-winged Teal 1
Tufted Duck 50
Greater Scaup 1
Common Eider 20
Common Goldeneye 25
Smew 3
Common Merganser 2
Red-breasted Merganser 4
Rock Pigeon (Feral Pigeon) X
Stock Dove 2
Common Wood-Pigeon X
Eurasian Collared-Dove 1
Eurasian Coot 1
Northern Lapwing 2
Black-headed Gull 2
European Herring Gull X
Great Black-backed Gull 1
Little Grebe 10
Great Crested Grebe 1
Great Cormorant X
Gray Heron 3
Hen Harrier 1
White-tailed Eagle 1
Rough-legged Hawk 1
Common Buzzard 3
Great Spotted Woodpecker 1
Lesser Spotted Woodpecker 1
Eurasian Green Woodpecker 1
Eurasian Kestrel 1
Eurasian Magpie X
Eurasian Jackdaw X
Rook 1
Hooded Crow X Also one all black “Carrion crow” seen and recorded on merlin 26/2! See picture
Eurasian Blue Tit 5
Great Tit 3
Eurasian Skylark 1
Eurasian Wren 1
European Starling 1
Mistle Thrush 1
Eurasian Blackbird 2
Fieldfare 2
European Robin 1
House Sparrow 1
European Greenfinch 2
European Goldfinch 3
passerine sp. 1 Also one “Water pipit” seen and heard on 26/2 and registered on Merlin see added pictures
Jag är imponerad av hur allt flöt. Många aktiva och duktiga upptäckare, som också frikostigt delade med sig av upptäckterna; Havsörn, Blå kärrhök, Salskrake. Härligt att avrunda med vårig fika och kolla gåsflocken på hemvägen.
TACK ALLA