Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Optimalt

with one comment

Det har gått troll i vår planerade havsfågelflogg denna höst, Anders och min. För andra gången missar vi ett fint kör. Kom litet snabbt på och i ofas med ett bröllop för Anders del.

David var dock fint på G liksom vid förra köret och föreslog fredagen 17/9 efter barntömning på Kvarnhjulet.

Jag var otålig och redo redan på torsdagmorgonen men regnet piskade oläckert mot fönstret. Segade mig ändå iväg och vid Volvo upphörde regnet. Belönades med en älg, en fjolåring på en äng, för att ge mig en liten kick. Och ute vid hidet efter ännu en kick, blåhake, riktigt gott.

Så givet valde jag ensam utomhus.Missade det sociala med så trevliga och vassa som exempelvis Martin O och Björn L, kändis från i våras och Cape Armini! Skådandet som var överraskande lamt blev dock just denna gång bättre utifrån. Hade säkert med det rent njutbara att göra, soligare, varmare etc.

Förutom det simpla kittet av havssula, stormfågel, storlabb, tretåig mås, toppskarv, div tärnor och otaliga sillmular skåpade jag in gråhkedopping, grålira samt kust-och fjällabb. Blev väl litet bu och bä från hidet liksom för röstrup och lappsparv. Gråisarna Ok men…

Hemvägen och portarna öppnades. Först Fiskhamnen med kryzzhjälp på Medelhavstruten och fisk-o silvertärna så rotblöta.

Eva kom hem på kvällen och jag laddade.

Klockan åtta på Bergsbo. Pascal och Lydia till skolan. Det regnar men vi satsar – Bua udde, som blir Ringhalsudden. David lotsar med GPSen och vi hittar den allra ljuvligaste platsen. Skydd från kulingen och de ettriga regnskurarna.

Positionerar oss nästan militärt och efter bara en kort stund – där uppe!!!- en ISLOM i nästan praktsommardräkt. Voilá och visst blir den en följetong söderöver de följande dagarna, vi först och David kontaktar Micke söderut.

David rekar och jag svårar med en fjällabb som vispar runt.

Så inte först – rapport om tärnmås strax norröver förbi Backfiskarudden och alltid pålitlige Håkan N. David på kanonhugg fångar in den mycket svåra måsen, tur man glott på så´na i tusental utanför Godahoppsudden. I rådande läge ger den en mycket mörkt och smalvingat intryck helt annorlunda mot hur den ser ut på foton och i god belysning. Hugger sig också fram så att den kan föra tanken till såväl fjällabb som tärna. Blir bara en bland en handfull artfränder söderöver.

Vi får rika tillfällen att jobba på roliga tärnor. Två stycken för nästan tanken till sk “Portlandica terns”, 2K fisk/silvertärnor – kul liksom den härliga fjällabb som passerade på njutavstånd men fort.

Vi avrundade så i Båtafjorden, när regnet attackerade med full kraft. Vi hann bl.a. med tre (3!) pilgrimsfalkar.

Rating ger den här fågelskådartrippen högsta poäng på alla mina hang-ups, natur, skådande och social interaktion.

Alltså outstanding – TACK DAVID!!!!!!!

Written by Olof

September 23rd, 2010 at 7:24 pm

One Response to 'Optimalt'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Optimalt'.

  1. Det var riktigt, riktigt kul att testa en ny plats för havsfågelskådning!

    David

    24 Sep 10 at 3:46 pm

Leave a Reply