Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Val(f)ross(a)

without comments

Strålande väder, men något bitter vind från NO. Promenaden bort till Färjan över till Videy skulle bli av.

En jaktfalk spanades in på sin plats på Engey. De första och hittills enda skådarna med kikare, ett engelskt par tipsades. När jag nämnde Snowy Owl var det något de sett (Skottland?) men Gyr Falcon – det var en lifer. Tyvärr var den lilla pricken i tuben inte tillräckligt för “a truly tic”, men som skotten sa, ett steg på vägen – GRATIS!

Jag vandrade vidare i vimlet av godsaker, men begär är svåra att tillfredsställa, man vill ha mer. Först alldeles innan färjeläget hettade det till med en spetsbergsgrissla på kalasavstånd.

Från piren utanför färjan blev jag helt perplex när en jätte reste sig ur vattnet, ngt sälaktigt och karaktäristiskt för en valross, men ett år sedan sist på Island och jag såg den bara bakifrån och missade betarna så… Trots att jag blev där en timme ingen mer skymt av jätten. Får avvakta om fler rapporter…

Fick roa mig med en grann islom på behagligt avstånd, när det i samma kikarfält dansade in en halvgammal guding, men nej! – en hane ISLANDKNIPA. Vilken överraskning men sundet är förbundet med Ellidaån som tömmer Ellidasjön och innehåller såväl forsar som mer stilla sel. Som ytterligare “bekräftelse” passerar en gammal hane strömand. Se där de två mest eftersökta Isladsarterna inom några minuter!

Börjar återtåget med ideliga kikarkollar. Havet utanför Engey kokar av stormfåglar mm, måste finnas massor av sill. Så några rejäla plask och några granna stjärtfenor och minst två knölvalar. Jag skärper blicken och kan efter ett tag hitta minst tre späckhuggare. Litet förmätet att tro på samma valar som från Eldinbåten, dokumenterade på bifogad Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=w0As3ht44rg

Snarare ett tecken på att valarna följer sillen och just nu är ganska talrika samt kommer nära land. Valturismen står inför ett litet dilemma här, valarna är ett måste, men är de för lätta att se innebär det också slutet på lukrativa båtturer!

Jag vad gör man efter en sådan här dag. Greppar trutölen, slubbar i sig ett valspett, badar i hotellets varma källa och somnar sött!!

Written by Olof

January 23rd, 2012 at 10:15 pm

Posted in Resor

Leave a Reply