Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Fjälluggla och norrsken

without comments

Läste en blogg om en fågelfotograf som hamnat ettochetthalvt dygn i Reykjavik. Han insåg liksom jag vitsen av att vårda skådartiden. Förvisso hade han bil och var informerad i detalj om var fåglarna fanns, men han höll sig till Reykjavik och hans artlista är skrattretande lik min också efter ettochetthalvt dygn.

För igår startade med rusk som tilltog fram till två då plötsligt vind och moln försvann och jag fick några härliga skådartimmar. Island har ett ständigt aprilväder!

Rivstartade ändå, netop till hamnlampornas sken med arten för dagen i Reykjavik, hornuggla med 15 fynd igår. Så i tilltagande snöglopp kollade jag ejderflocken nedanför fönstret – en STRÖMAND. Sågs senare litet bättre när den klättrade bland sten och tång.

Men efter två då brakade det loss. Tog en afternoon-tea med Eva. Givet tuben framför mig kollar jag Engey. En jaktfalk på en sten och där uppe på röset en stor vit klump – FJÄLLUGGLA. Med värsta förstoringen lägger Eva ytterligare en uggla till sin lista. Hon räknar inte den 1975 i Tärnafjällen.

Jag ilar ut men ugglan finner konkurrensen av två jaktfalkar ohälsosam och försvinner. Falkarna härjar runt och får också idag upp gäss, 4 grönlandsgäss. I hamnen på en pontonbrygga har jag tre “Kumlieni”-trutar i olika åldrar tillsammans med vanliga vitvingade och gråtrut, ack så pedagogiskt. Så sällar sig något än mer intressant till gänget – uppfyller alla krav på en adult Thayertrut!!!! Några alkekungar rundar av innan fish&chips i hamnen.

Vid tretiden dagen därpå är jag uppe och spanar och blickar upp mot skyn som svajar i gröna draperier. Ett grannt norrsken som sakta drar ut över bukten och försvinner över fjällen.

MAKALÖST ALLT

Written by Olof

January 22nd, 2012 at 9:35 am

Posted in Resor

Leave a Reply