Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Amrisar

without comments

Gårdagens promenad var rejäl men förbleknar inför dagens (22 januari). Gick ut till fyren på Grotto och rundade Bakkatjärn, som var frusen, och yttersta udden av Seltjarnarnes. Återvände sedan till Eva i nästan språngmarsch för att bärga en islandströja med fiskskinnsaxelklaffar innan helgloppiset stängde.

I sista momanget hann jag flukta in amerikanska bläsandsdraken vid Sörlaskjol. Hade passerat den och i princip gett upp, alls inte så lätt att hitta som man tror – så stor glädje och som sagt svettig joggning för att hinna.

Innan hade jag gått utefter vågbrytaren ut till Grottafyren, säkert mer än 5 km och med tre islommar bland tiotals smålommar. Härligt med massor av spännande fåglar, bl.a två jordugglor som mobbades av en korp. Alldeles ensam i vårvärmande sol ute vid fyren fick jag uppleva massor av passerande havsfåglar, alkor, stormfåglar, suler, tretåar och ett litet havstroll, en stormsvala in i bukten.

Det började småsnöa och jag gick runt bukten utanför Bakkatjärn. Språkade med några pensionärskolleger på skandinaviska. Hela tiden skärpt och uppmärksam på all vitfågel. Även vadarna överraskade med sin talrikedom, skärsnäppor, roskarlar, vårlåtande strandskator och några “robusta“snäppor (isländska rödbenor).

Så bakom över mig, en grövre fiskmås med mindre vitt på vingspetsarna och karaktäristisk näbbteckning – RINGNÄBBADE MÅSEN. Till den snällt landade måsen i kikarsiktet smakade Evas mackor mums-mums. Så återfärd längs halvöns andra kust med raskryss på gärdsmyg och som sagt dagens andra amriskryss. Blev samma duo som 19 januari, dock knappast samma individer, obsbilderna stämmer inte. Inte heller vänsterhandsdefekten den ringnäbbade i Gamla hamnen. Dagens fågel haltade istället på vänster ben!

Eva var klart bekymrad över visade anorextiska tendenser, morrongympa, 1,5 mil stående, gående, joggande, ätande två mackor i 7 timmar från soluppgång till solnedgång, bastu och varmbad, på det två öl och ett valspett och sedan föga uppskattad snarksymfoni.

Men, men amerikansk bläsand, ringnäbbad mås, islommar, stormsvala, spetsbergsgrissla mm mm !!??

Written by Olof

January 23rd, 2012 at 11:49 pm

Posted in Resor

Leave a Reply