Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for February, 2010

Våren på G?

without comments

Decenniets första vår – är den på G???

Det skvalar på andra dagen , den 27 februari 2010. Det tjocka snötäcket blir gråare och dystrare och krymper så sakteliga. Tog en sista(?) skidtur för två kvällar sedan. Typiskt nog med bästa staket hittills, inga vurpor och hyggligt tempo hela vägen.

Nåja SMHI utlovar att kyla och snö comebackar i veckan så vi får se.

Några vårbudbärare har rapporterats från kända poster som Ölands södra och Glommen, större strandpip, strandskata, tofsvipa, stare, sånglärka m.fl.

Anders har dock fångat några tuffa övervintrare i för denna vinter typisk inramning.

 Pillen på plats i asken på Utholmen. Är det förresten samma pille som stundtals sitter på silosarna i Klintehamn? Skall försöka lösa den gåtan vad det lider. Så hägrar, som understundom spelar sin variant av rysk roulette, att frysa fast i isen på natten och sedan tina på dagen. Dåliga odds iår! Till slut en storskarv i praktskrud, typisk för mellanskarven, “sinensis”.

Själv överraskades jag av att Eva skjutsade iväg mig med hennes årskort till Lillhagsparken i söndags 21 feb. Där årsade jag ett mycket fint bändelkorsnäbbspar som mumsade lärkkottar med ett tiotal mindre korsnäbbar. Jag stod i meterdjup snö, 10 grader kallt och strålande sol! Svitade korsnäbbsbagen vid skidåkning da´n därpå, en större korsnäbb som klittrade i en tall på södra Safjället både den 22 och 23 feb.

En art som visar sig frekvent i sådant här väglag är hornugglan. Ofta ansenliga mängder i ett enda träd och allt närmare mänskliga boningar med lättåtkomliga gnagare. Vädret tycks trycka fram ugglorna på samma vis som rördrommar, vattenrallar m.m. som annars håller sig diskret dolda. Har bara skymtat den lilla hornugglan en gång i vinter, då en jagade längs Stora ån i Mölndalen i gryningen.

Bättre såg jag den stora hornugglan, berguven igår strax innan skymningen, pampigt uppflugen på en av Ullevis pyloner. Jag var på väg till Ricky Rock och sedan jobbade han och jag våghalsigt från hans balkong för att sikta pylonen och uven, men gav upp inför det hägrande dryckesbordet med malt och humle!

Och därmed låter vi ridån falla för den här gången.

Written by Olof

February 27th, 2010 at 6:25 pm

Upp som en sol…

without comments

Året startade fint. Tänk att på gångavstånd ha pilgrimsfalk, berguv, pilgrimsfalk, kungsfiskare, havsörn – och ringand för att nämna det gottaste. Nå efterhand har det tunnats ut och nu väller rapporterna in österifrån, inte bara vittrutarna i Visby utan runt Klinte och Västergarn, pilgrimsfalkar, rördrommar, vattenrallar, skäggmesar.

Och vad kan vi förvänta oss om havet fortfar att vara öppet? Vecka nio, sportlovsveckan på Gotland, det var “timen” för arktiker som alförrädare att dyka upp, åtminstone vargavintrarna på 80-talet. 1985 i månadsskiftet feb-mars låg en drygt 50-flock runt gofbanan och en drygt 25-flock i Djupvik!

Försökt ju också sticka ut med snön här i Götet. Titta på Anders bilder från Västergarn

Oj, oj, oj! Kan det vara vintrigare? Och vad är bakhala skidor på Safjällets söndertrampade spår mot detta?

Försökte dessutom med litet nostalgiskt vargyl, när Anders litet försynt mailade om Dalarna och skidande över färska ulvspår i -30 grader för att fälla en tjädertupp på 253 m!!!

Kan bara hoppas att … NED SOM EN PANKAKA blir i hyfsad mjuk snö, som i en av Sagfjällets branta backar i lördags –

och att den här tjädertuppen inte flyger min strupe förbi likt den förre!

Written by Olof

February 8th, 2010 at 11:06 am

Februari 2010

without comments

 2 Februari seklets andra decennium. Det går inte an att säga annat var det förr. Vi har haft den kallaste januari sedan 1800-talet och längsta obrutna raden av frostdygn på lika länge!

Kung Bore har kopplat greppet, ett kyligt men också mjukt grepp. Den myckna snön både lyser upp och omsluter. Att sedan också måne och stjärnhimmel sluter upp på natten har inte bara varit prickar på himlen utan också över i:et!

Eva hade en sanslös upplevelse igår morse. Plötsligt tändes den sensorstyrda ytterbelysningen vid hennes lilla sänglugg. Och uppe på en snövall stod den nu fullvuxna räven i praktfull vinterdräkt och tittade på henne.

För fåglarna är det födotillgången som börjar kärva. Rördrommar trängs fram ur vassarna, blåstjärten i Skåne verkar försvunnen, igår var det bara 11 viggar och en brunand kvar i Sävåns utlopp. För dem som minns tidigare stränga vintrar så sker ett succesivt tapp av fåglar som inte fylls på – inte riktigt sant dock. Vi kan och bör få in litet norrifrån och österifrån. Om vintern där är motsvarande sträng. De två vittrutarna i Visby kan väl vara en indikator på detta. Än mer markant blir det om Ålands skärgård och den Baltiska kusten fryser till. Bergänder, svärtor men mer intressant – kanske – alförrädare, praktejder och några islommar kan då finna öppet vatten hos oss.

Igår verkade som sagt ringanden ha sökt sig nya jaktmarker, men varken pillen på Gasklockan som mumsade på ett byte eller uvarna på Ullevi som satt råttstinna på varsin balk verkade lida någon nöd.

Written by Olof

February 2nd, 2010 at 11:12 am

Posted in Göteborg