Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for October, 2018

Halvtid Rhodos

without comments

Resan omgärdas av tre söndagar. Resdagarna 14 och 28 oktober och så mellandagen, idag 21 oktober.

Blir lämpligt att sammanfatta litet.

Segat litet och inte förrän tisdagen 23 oktober, min 72a födelsedag. Kanske ville jag nå de 80 arter Fat Birder stipulerar för en proffskådartur till Rhodos innan… Föralldel fuskat med Röd Ara och Myskand plus en del subtila splits men…

Rhodos är till ytan ungefär som Öland, men format som en pilspets. Spetsen är riktad mot N och Turkiet, 20 km bort. Och i den pilspetsen sitter jag på balkongen på fjärde våning, Cactus hotell. Och idag har jag fått en födelsedagspresent, en virgin Olive-oil från staffen. Härligt!

Normalt har man på sin höjd ett tiotal arter under några timmar. “Ogräsen” är fyra, Medelhavstrut, Tamduva, Gråkråka och Gråsparv. “Blommor” är en del vitfåglar, Rödnäbbad trut, Kaspisk trut, Svarthuvad mås och lirorna, Scopolis, Medelhavslira. Sedan kan vad som helst dyka upp; spetsverkan, ö, närheten till Turkiet.

Det talas om Pelikaner, Storkar, hägrar, biätare av flera sorter mm. Själv hade jag Klippsparv och Rostand förra gången och har haft Berglärka denna gång som gäster från Turkiets berg. Vid båda tillfällena har jag haft tre ugglearter jagande till morronjympan, Dvärguv, Minervauggla och Tornuggla.

I morse en fantastisk upplevelse av något insträckande, som ömsom upplevdes som en pilgrimsfalk och ömsom som en labb – en ljus fas Eleonorafalk! Dessutom en oväntad Balkanhök och en Fältpiplärka.

Sedan kan man ta en promenad söderut längs västra kusten. Ner till ett hembageri. Fina närstudier på allehanda trutar, Toppskarv, “desmarestii”, Blåtrast mm. Har också haft falsk Karettsköldpadda här.

En halvtimme rätt söderut, by foot och litet uppförsbacke, Monte Smith. Kan vara litet seg men däremellan kan vad som helst ses. Stora flockar med Rödtrupiga piplärkor med allehanda andra lärkor, piplärkor och ärlor har varit några dagars begivenhet. En Cypernstenskvätta, en kvardröjande Trädnäktergal några pärlor för svinet och förstås Örnvråkarna som väl häckar där! Dessutom finns där två endemiska ödlearter för Rhodos och den unika Rhodosdovhjorten.

Fat Birder rankar Rhodos stad bland de fem bästa fågellokalerna på ön och definitivt den med högst potential för mest och bästa arterna! Alltså inget att lämna för fågelskådandet.

Written by admin

October 23rd, 2018 at 5:42 pm

Palaver från balkongen på Cactus

without comments

I kanske fem timmar har jag suttit här, skrivit, läst, kollat datorn, druckit té och blickat ut över ett blåsigt Medelhav med Turkiet i bakgrunden.

Fåglar!? Kråkor, Tamduvor, Gråsparvar – ja en ensam Spansk sparv bland dom. Några Klippsvalor och två Vattenpiplärkor. Över Medelhavet Medelhavstrut, Medelhavstrut och Medelhavstrut och så en Svarthuvad mås och så en Medelhavslira långt, långt ut.

Inte mycket för en artare, kanske en middagsslummer skulle sitta fint?

Ett sista kik bara. En Scopolislira nära och fint, följd av en subad Svarthuvad mås. Gött!

Så kokar vattnet! – några Delfiner, torde vara sk Springare. Flera Medelhavsliror, minst tre Scopolisliror, en Rödnäbbad trut springer likt Delfinerna – ur intet.

Inte är man proffsfotograf men man gör så gott man kan med enkel kamera, mobil och tubkikare!

 

Written by admin

October 21st, 2018 at 2:55 pm

Posted in Uncategorized

Rhodos

without comments

Söndag 0100 och jag vrider mig i sängen. Kraltar mig upp 0230, stänger av klockan på 0300. Gröt, fischlar, väcker Eva, finputsar, prickar av… 0500 avgång med gediget bagage, 50 kg fördelat på armar och ryggar. Till Korsvägen och bussen.

Allt flyter fint avgång på minuten 0805, men i litet och trångt plan med sedvanlig SAS-service. Flygningen perfekt och exakt landning 1245 lokal tid (sv tid 1145).

Bagageutlämningen totalt hipp-som-happ. Till slut ser jag Evas huvud sticka ut vid bandöppningen – med en av våra väskor och strax kommer nummer två som jag fångar upp, en timme efter landning.

Nåväl alla drabbas och på anslutningsbussen flyter allt igen. Alltmedan “bomberna” duggar tätt på BA och Band. Tittar ut genom bussfönstret och öppnar moteld, först Eleonorafalk och sedan Dvärgörn, kan bli de enda under resan???? Hade tippat Medlehavstrut, Gråkråka eller Gråsparv, som första art. De droppar in innan Cactus.

Furstligt mottagande. Rum 429, samma som förut? En välkomsthälsning och en flaska Ozo på kylning!

Och denna utsikt från vår balkong. Härliga bad i 20° medelhavsvatten fullt med blåskimrande fiskar.

Udden med Akvariet, den gula byggnaden pekar norrut mot Turkiet, som syns bra, när diset försvinner. Den västra sidan är “Windy Coast”, där blåser det alltid, den östra är “Costa Calma”, den ligger i lä och där ligger hamnarna och de hängivnaste soldyrkarna.

På udden får man allt. Kastade upp tuben och jobbade på hotjobs som Scopolilira och Medelhavstrut.

Fick nöja mig med 9 arter första dagen, men så härligt.

Dag två startade med gympa på balkongen. Det blåste hårt så balkongräcket fick ta emot mina balansövningar. Sedan superfrukost.

Vi var litet trötta efter gårdagen. Därför blev det en soft promenix till Monte Smith, Rhodos stads Akropolis och en häftig fågellokal. Eksångare, Örnvråk, Rödfalk var några go´bitar. Hem genom Gamla staden och via lusthamnen. 4,5 hrs, 11 km – vilsamt, hm.

Kändes skönt med ett dopp och tidig sänggång.

Litet mer kommer i nästa inlägg. Nu i alla fall ett 30-tal arter som ni kan följa på bifogade filen

Rhodos 2018

Written by admin

October 16th, 2018 at 7:37 pm

Posted in Resor

Gotlandsrejv prim okt-18

without comments

Suverän finish i Götet med Hönö, Getterön, Lerkil – och Torslandaviken !

Härligt skådande och härliga skådare. Även förgyllt med Davids havsfåglar som väckt så många minnen till liv.

Och vid Pavikens strand 6 oktober stod Ingvar Björhall från Partille vid min sida och kollade in en Havsörn. Nästan granne, men sist vi sågs var vintern 1989-90, då vi delat taxi till Oued Massa söder om Agadir. David och en kompis till Ingvar var också med. Chauffören lockade in oss på Morrocon Whisky, grönt té, innan vi nådde fågeleldoradot.

Fanns allt, Hökörn, Marmoränder, Eremitibis, Roständer…Vildsugga med kultingar. David och jag var där flera gånger och jag tror att jag just den här gången felbestämde några Bronsibisar så Ingvar missade Eremiterna. Men nu bara vi gladde oss åt minnena och att vi träffats.

Annars startade antåget till ön 28 sep. Grymt mycket folk på Landvetter, men flöt fint. Trots höjd bagagevikt blev det röd lapp, “heavy”, Eva är packningsexpert.

Påmindes om detta när bussen smatt iväg ngn minut innan bagageutlämningen. Fick sprinta några kilometer in till sta’n och hann både glasbanken och anslutande bussen.

Blev sedan nästan två veckor med gediget skådande. Pliktskyldiga arter och några på plus som Tajgasångare, Dubbelbeckasin, Nötkråka, Stäpphök (ev 2 1K-fåglar?), Aftonfalk och dubbelplus, numera, för Videsparv. Allt i hemmamarker och egenupptäckter, så även det på pluskontot.

Förstås litet snöpligt att lämna slagfältet 11 okt två dagar innan slaget började och bomberna (rarrisar på norsk!) regnade ned över Sverige med bull´seye Öland och Gotland. Sibirisk raritet, you name it.

Men så är det och jag klagar inte med biljetten till Rhodos och Cactus hotell med havsutsikt, Scopoliliror, Levantliror mm

Som sagt jag klagar inte!

Written by admin

October 16th, 2018 at 1:29 pm