Halvtid Rhodos
Resan omgärdas av tre söndagar. Resdagarna 14 och 28 oktober och så mellandagen, idag 21 oktober.
Blir lämpligt att sammanfatta litet.
Segat litet och inte förrän tisdagen 23 oktober, min 72a födelsedag. Kanske ville jag nå de 80 arter Fat Birder stipulerar för en proffskådartur till Rhodos innan… Föralldel fuskat med Röd Ara och Myskand plus en del subtila splits men…
Rhodos är till ytan ungefär som Öland, men format som en pilspets. Spetsen är riktad mot N och Turkiet, 20 km bort. Och i den pilspetsen sitter jag på balkongen på fjärde våning, Cactus hotell. Och idag har jag fått en födelsedagspresent, en virgin Olive-oil från staffen. Härligt!
Normalt har man på sin höjd ett tiotal arter under några timmar. “Ogräsen” är fyra, Medelhavstrut, Tamduva, Gråkråka och Gråsparv. “Blommor” är en del vitfåglar, Rödnäbbad trut, Kaspisk trut, Svarthuvad mås och lirorna, Scopolis, Medelhavslira. Sedan kan vad som helst dyka upp; spetsverkan, ö, närheten till Turkiet.
Det talas om Pelikaner, Storkar, hägrar, biätare av flera sorter mm. Själv hade jag Klippsparv och Rostand förra gången och har haft Berglärka denna gång som gäster från Turkiets berg. Vid båda tillfällena har jag haft tre ugglearter jagande till morronjympan, Dvärguv, Minervauggla och Tornuggla.
I morse en fantastisk upplevelse av något insträckande, som ömsom upplevdes som en pilgrimsfalk och ömsom som en labb – en ljus fas Eleonorafalk! Dessutom en oväntad Balkanhök och en Fältpiplärka.
Sedan kan man ta en promenad söderut längs västra kusten. Ner till ett hembageri. Fina närstudier på allehanda trutar, Toppskarv, “desmarestii”, Blåtrast mm. Har också haft falsk Karettsköldpadda här.
En halvtimme rätt söderut, by foot och litet uppförsbacke, Monte Smith. Kan vara litet seg men däremellan kan vad som helst ses. Stora flockar med Rödtrupiga piplärkor med allehanda andra lärkor, piplärkor och ärlor har varit några dagars begivenhet. En Cypernstenskvätta, en kvardröjande Trädnäktergal några pärlor för svinet och förstås Örnvråkarna som väl häckar där! Dessutom finns där två endemiska ödlearter för Rhodos och den unika Rhodosdovhjorten.
Fat Birder rankar Rhodos stad bland de fem bästa fågellokalerna på ön och definitivt den med högst potential för mest och bästa arterna! Alltså inget att lämna för fågelskådandet.