Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Grande finale 24 februari

without comments

17:20 verkade allt klart för landstigning exakt in-time 17:30. Då slocknade hela maskineriet och den gigantiska Stena Danica låg herrelös i älven. 20 sekundmeter väst pressade sakta skutan mot Lindholmskajen. Ankarkättingarna rasslade och pygméliknande Älvsnabben lade sig patetisk som skydd – vad tänkte passagerarna där. På Danica intressant att ta del av besättningens och kaptens goda katastrofhantering. De hel-och halvfulla hölls i beundransvärt schack medan tillskyndande bogserare med “thuggen” Lars i spetsen såg till att vi inte blev mer än en timme försenade.

Hemresan startade redan ett halvt dygn tidigare med yoga, frukost och finish av packningen. Så en sista tur genom centrala Aalborg och ett tidigare tåg en beräknat. Mycket skönt och en del fruktbart skådande, rådjursflockar och tre bomlaerker mycket fint.

Blåsigt men gott om tid i Fredrikshavn. Tog mig tid att titta över hamnområdet, och – waoo – en toplaerke. Förr var det en art jag hade som given vid Fredrikshavnbesök, men den finns nu bara säkert i Hirtshals. Detta var årets första obs, enligt DOF-basen, utanför Hirtshals iår! Glatt höjde jag blicken som möttes av ett vimmel av havssulor, minst 100-talet “skagensulor”, som ackompanjeras av en storlabb och toppskarv.

När vi stävade ut på Kattegatt mycket stormfåglar och tretåmåsar också. Det höll i sig ända till Vinga så det blev inta bara fina Danmarksturarter utan även Sverigeårsare.

En god tur 

Written by admin

February 26th, 2012 at 11:53 am

Posted in Göteborg,Resor

Leave a Reply