Näsbokrok mars 2025
Efter torsdagvandring 27/2 på Hanhalsholmen med över 50 arter. Och en lyckad attack 2/3 på Råöslätten med Rödhalsad gås, Röd glada mm. Då kändes Kungsbackakusten Rödglödhet!!!
En förnyad attack – mot min favoritudde Näsbokrok – lördagen 8/3! SMHI lovade att eviga smogen skulle lätta.
1400 fortfarande disigt for vi iväg. Ängsligt blickande mot dimslöjor i väster tankade jag i Sandsjöbacka. Rastlös och spillde bensin i bilen. Med stinkande farkost vidare och hamnade i kö på motorvägen. En friskus med släpkärra och båt(!) hade ränt in i räcket. Efter två timmar passerade vi olycksplatsen, en hopknycklad bil och släpkärra, men föraren och båten oskadda. Via småvägar och några”kostigar” tog vi oss hem.
Studsade tidigt upp på söndagmorgonen – i solsken, skulle vara dimma. Gympa, dusch, morronmat så bakom ratten. Vi passerade olycksplatsen extremt skärpta. Eva fick ensam upptäcka och bestämma en Rödglada (“den har kluven stjärt”!). Jag klarade av några Tranor på ett fält.
Parkerade och rusade ned till stranden medan Eva promenerade i naturreservatet. Träffade Calle Hagman med “blomma” från Hanhalsexpeditionen. Han hittade Vattenpiplärkan, som låg och putsade sig i tångkanten. Jag lyckades med mobilen och tuben få några pedagogiska foton.

Vingband och ögonbrynsband är extremt tydliga, form och utbredning. När den var ute på svarta tången med skärpiplärkorna (>=4ex) gav den nästan vibbar om en vinterfärgad ärla.


Den gamla klassiska karaktären med VITA yttre stjärtpenner syns också bra på fotona.
Jag var fint samstämd med Calle när vi jämförde obsar; Skärsnäppor, Tobisgrisslor, Toppskarvar Strandskator mm. När vi skiljts snöt han mig på en Brandkronad, medan jag kontrade med en Svarthakad busk.