Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Island!

without comments

Vi landade i sista dagsljuset och hann uppleva både snöbyar och solsken på bussresan från flygplatsen. Första fågeln som fick mig att haja till var en mörk ungtrut, amerikansk gråtrut??? – men nej gradvis tycks unga gråtrutar mörkna västerut! Kanske något att tänka på när man försöker artskilja den amerikanska gråtruten.

Andra fågeln blev förstås Icelandic Gull, vitvingad trut. Dock inte häckare på Island utan på Grönland och längre västerut. De västliga småorkanerna som toppridit vår vinter har tydligen dragit med sig en massa av dessa fåglar österut, bl.a. aldrig tidigare skådade mängder på Färöarna. Många har varit i dålig kondition, vilket möjligen kan hinta fler orsaker liksom att ovanligt många visar karaktär av västliga rasen “kumlieni”.

Litet roligare att vi fått njuta ovanligt många ex i Sverige. Da´n efter jag lämnat Gotland slog Dennis och Julius till med Gotlands officiellt tredje fynd. Med Harald och Anders G var jag först, dock med reservationen att Lassarna Blomman och Tydén varit före men…. 

Min smolk över missat årskryss reparerades inom ett dygn med en nästan identisk 3k-fågel i Göta älv!!!

Tillbaka till Island och sista titten innan mörkret. Två korpar i fight med två nästan jämnstora rovisar, isländska jaktfalkar!! Och två måstearter bärgade redan. Gullölen sitter fint i nypan!

Written by Olof

January 18th, 2012 at 11:16 pm

Leave a Reply