Rubiner
I mitt berlockarmband av fågelrubiner började jag med att haka upp Ruby-throated Hummingbird, Rubinkolibri el Rubinhakad Kolibri, (Archilochus colubris) på The Keys i Florida.
Jag gjorde sedan, 1991-1992 två resor till N Indien och Nepal. Området är vid sidan av Östafrika ansett som det lättaste och mest produktiva för att se många fågelarter på egen hand med ett minimum av resande. För mig ca 400 arter/3 veckor på varje tur utan alltför mycket hets säger väl en del. Färdkamrat på båda turerna var Tudde. David var med på den andra turen och skrev sin examensuppsats om den.
Och det hakade på armbandet.
24 februari 1991, Baratphur, Indien. Siberian Rubythroat, Rubinnäktergal, (Calliope calliope), hane. Härligt och lite överraskande. Fastän Baratphur senare visat sig vara en regelbunden övervintringslokal för arten
30 december 1991 – 2 januari 1992, Pokhara och Chitwan, Nepal. Siberian Rubythroat och White-tailed Rubythroat (Calliope pectoralis) på flera ställen. Den senare numer oftast splittrad i två arter, Himalayan och Chinese Rubythroat, Svartbröstad och Tibetansk Rubinnäktergal [Calliope pectoralis and tschebaiewi], båda formerna övervintrar i området.
6 januari 1992, Kathmandu. Siberian Rubythroat hona
Fn urskiljer man tre arter Rubinnäktergalar ingående i släktet Calliope. Tills ganska nyligen menade man att de tillhörde släktet Luscinia med bla vår Näktergal (Luscinia luscinia). Calliope anses mer närstående Flugsnappare.
- Siberian Rubythroat, Sibirisk Rubinnäktergal, (Calliope calliope). Häckar i ett stort område Öster om Uralbergen till Kinesiska sjön. Den är långflyttare till Himalayas sydsluttningar och områden söder därom. Har en potential som mycket ovanlig “felflyttare” till våra regioner, fa ungfåglar på hösten. Det motsvarar också fyndbilden.
- Himalayan Rubythroat, Svartbröstad Rubinnäktergal, (Calliope pectoralis) och Chinese Rubythroat, Tibetansk Rubinnäktergal, (Calliope tschebaiewi). Dessa båda andra Rubinnäktergalar häckar i Himalayas bergsområden, Svartbröstad mer västligt och Tibetansk mer östligt. De övervintrar på Himalayas sydsluttning med samma väst-östliga orientering. I Nepal är alla möjliga under övervintring. Som gäst i Sverige är det knappast att tänka på någon annan än Siberisk!
För att skilja dem åt gäller att de två Himalayaarterna är mörkare, kallare i färgen over-all. Alla har brett vitt ögonbrynstreck men bara Siberisk och Tibetansk har ett likadant mustaschstreck. Svartbröstad och Tibetansk har svartaktigt bröst och vitt vid stjärtens rot och spets. Alla karaktär lättast att se hos utfärdade hanar men man kan se/ana dem hos karaktärerna hos honor om de ses väl!
Lätt att koppla på minnet när Rubinen i Vargön plötsligt satt där.
Också minnet att vi bodde i Vänersborg 1978-1980 och att det dök upp en Vitstrupig Näktergal (Irania gutturalis) vid Dättern (Vargön ligger mittemellan Vänersborg och Dättern!) 10 maj 1981. Vi hade flyttat till Gotland, där det setts en Irania (annat namn på vitstrupen) 14 maj 1977. Sammanträffandena med denna – “näktergalning” och omgiven av samma karisma som Rubinnäktergalen – är bedövande.
Innan det begav sig för Sveriges del på Stora Ensos barrikaderade fabriksområde på Hammarön utanför Karlstad och Sveriges första Rubin, fanns det 3 så nära… En på Öland och 2 på Gotland. Görskickliga skådare, gedigna rapporter, men mullorna – och jag i närheten, men ändå inte.
Men som alltid skrattar bäst som skrattar sist
Ha-ha