Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Prim 2023

without comments

Gör ett litet aktuellt inhopp i Fuertehistoriken. Fick lära mig av auktorerna på Naturmorgon att man måste ha en god kryddning av nutid. Alltså första två veckorna 2023.

Som gått mycket trögt för Avifauna-OA. Till skillnad från “riktiga” AVIfauna, som körde sin 6-dagars artrace, “100-arter i Skåne – S Halland”, med DA (David Armini) som ledare. 128 arter med full hand på superess; Baltimoretrupial, Blåvingad Årta, Lappuggla, Amerikansk Bläsand, mm. Som lankor i deras giv fanns mina ess på hemmaplan; Kattuggla, Mandarinand, Pilgrimsfalk och Svarthakad Buskvätta.

Dag 1, Nyårsdagen 2023, säkrade jag Kattugglan på årslistan vid Näckrosdammen. Sitter tålmodigt på dagkvist utanför bohålet(?) – att ses varje gång jag hittills i år passerat. Bara sett en varje gång. Kan den andra ligga och ruva? Redan??

Annars mkt trögt. Tom många av de vanligaste saknades länge. Pilfink och Gråsparv dröjde en vecka!

Tog mig i kragen och tog mig, 5 jan, till Slottskogen. Luktade dip vid Stora Dammen, lukten surnade ytterligare vid Hjortdammen. Fick snilleblixten att passera Lilla Dammen på väg till spårvagnen. Där stod två skådare och jobbade med kameror och tubkikare! Mandarindraken var säkrad på årslistan – och på foto!

Den rare krabaten blev sedan en följetong, 3 avsnitt i år, hittills!

7 jan skulle den förevisas Zacharias, som just tillfrisknat från Covid. Vi sammanträffades vid hpl Botan och gjorde sedan Stora Dammen, Hjortdammen, Lilla Dammen och Stora Dammen innan vi lämnade de sura dipodörerna. Fick trösta oss med att vi träffade kusin Lars F och fick en fin promenad med härliga samtal.

10 jan tog jag revansch. Utrustad med mobil blodtrycksmätare men friskförklarad, spårvagnen till Botan. Mellan två turer raskt till Stora Dammen och …

Där stod den säkert förra gången. Men jag var litet slapp.

12 jan ny chansning. 0900 i totalt virrvarr, buss RÖD mot?? Fick byta på Centralstation till annan buss RÖD mot Lilla Varholmen. Tillräckligt samlad för att ta upp kikaren vid Stenpiren och spana in gamla PILGRIMSFALKEN på stora Rosenlundskorstenen. Den dokumenterades senare av Sebastian E, briljant skådare och fotograf, både på Band GBG och Apan.

Steg av vid Amhult resecentrum och rusade över 155 till biluppställningen och rishögarna. Dipvibbar, som tröstades med Tornfalk, Sparvhök och några Starar, alla nya på listan. Tog mig så samman och floggade triangelplätten vid rishögarna och där satt den

SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA på exakt samma ställe där det varit övervintring 2021och 2020! Andra bilden bara med för att visa utbredda och intensiva färgningen på undersidan som bla tillsammans med smala halsbandet indikerar rasen “hibernans“, vilket i sin tur kan peka på övervintrande individ från norska populationen!

Kul med en norrbagge, men bara knappa 40 arter på listan. Skärpning om C-300 skall gälla – KRYZZA!

Written by admin

January 16th, 2023 at 2:04 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply