Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Smockan i luften

without comments

Smockan har denna vårvinter blivit ett begrepp för oväder som inte riktigt kan leva upp till ett egennamn. Och nästan dagligen har senaste smockan avhandlats på förstasidor och löpsedlar. De har karaktäriserats av hård vind, snöblandat regn och omväxlande blixthalka/ogenomtränglig snömodd.

För mig har de ideliga smockorna skapat ett kluvet tillstånd inför fågelskådandet. Dragviltet har nämligen duggat tätt på det där luriga avståndet, tor uppåt 50 mil och med litet avtag och omtag säkert 50+ mil. Då kan hotet av smockor bli tungan på vågen för att sjunka in i minnen om fornstora dagar och lättjefulla “drag” på närhåll, till fots eller med spårvagn.

Bara – Baltimoretrupial i Bill Braggs Park, Miami eller Blåvingad årta i Ecco Pond, Everglades – Mandarinand i Slottskogen eller Sparvuggla i Hisingsparken – suck, vinden ylar och Yarisen är begravd under snö.

“Sent skall syndaren vakna”.

0400, tisdagen 14 mars. Tuffa utsikter; snöblandat regn, kring nollan och frisk vind. Gröt, gympa och dusch. Finslipar utrustning, matsäck och klädsel.

0630. Säger hej, till Eva och rattar iväg Crossen i snömodden.

0700. Hämtar upp David i Frölunda och så bär det iväg söderut.

Efter ca 2h och 20 mil lämnar vi E6 och jag ratten till David. Sista biten till Förslöv kan han sedan tidigare. Framme parkerar vi vid idrottsplatsen. Heltomt och kärvt väder, grått och litet regnstänk. Några Stenknäckar piggar upp litet. David pekar på ett träd, “Där hittade vi den efter någon timmes spanande”. Ack, dippen droppar iskallt utefter min böjda rygg när jag rotar i bilen medan David listar sig bortåt bland husen. Jag låser bilen och mobilen klingar, “Jag har den här!”. På lätta steg rundar jag en häck och där sitter den på matningen utanför Idrottsvägen 7. Fotar 0930!

BALTIMORETRUPIAL (Icterus galbula), Baltimore Oriole. Honfärgad och kan väl vara en 2K hane, som många anser, det distinkt svarta och rödaktigt stick i dräkten? Tillhör ett Nearktiskt släkte och har en östlig utbredning i USA. Flyttfågel som övervintrar i Florida/Centralamerika. Den sammanfördes ett tag med västliga systerarten BULLOCKTRUPIAL (Icterus bullockii), Bullock Oriole. Noterad hybridisering anses numera inte tillräckligt omfattande, men intermediära individer finns.

Ses i WP nästan årligt. Första gången i Sverige. Och givetvis Sverigekryss för mig.

Vi hälsar på en person i folktomma Förslöv. Det är hjälten och upphittaren, som tittar fram i 7:an, innan vi far vidare.

David rattar vant till Fredrikdahls fågeldamm. Nu har vi flyt? – men bara Bläsänder. Litet nykomna fåglar som Strandskata, Sånglärka, Silltrut tröstar knappt, en grann Rödglada förmår inte heller. Men vi vandrar in i slottsparken och David apporterar. Klockan är 10:50 och i det här trädet

TRÄDGÅRDSTRÄDKRYPARE (Certhia brachydactyla) Short-toed Treecreeper. Lockar och sjunger och kryper omkring på trädet ganska högt upp, men ändå inom bra bestämningshåll. TTK har länge verkat bli en invasiv art i Sverige. Kanske börjar det snåla beståndet kring Helsingborg sprida sig – Lund, Malmö…? Som närmast hade jag den i Köpenhamn för ett år sedan. Sverigkryss 2 för min del idag.

Så intar vi lunch, Chicken Masala, på vägkrok(g) som David brukar frekventera. Mätta och belåtna intar vi så Bruces skog och våtmark. Alternativ lokal för vår “Target species nr3”. Lovande med massor av Bläsänder. Jobbar fram några Snatteränder, men – Så förlösande klockan 12:50

AMERIKANSK BLÄSAND (Mareca americana) American Wigeon. Hane, klockren. Motsvarighet i Nearktis till vår Bläsand. Tämligen vanlig besökare i WP. Kan vara frustrerande att se i någon hon/övergångsdräkt och hybrider förekommer. Minns från Island att man ofta fick titta på troliga am bläsänder ett tag innan man kunde bestämma sig. Mitt Sverigekryss är 24 maj 1991, Stockvike, Gotland.

Efter mission 1, Trissplock med 2 Sverigekryss för mig, vidtar mission 2

Miranda, yngsta barnbarnet, hämtar vi på skolan 13:40. Samvaro med henne och next-of-kin i Ramlösavillan. Chicken-igen-nu Thaistuk! Så tar vi städ 19:15 och tuff hemfärd, får vända och hämta glömd nyckel, några täta snöbyar, mörker – med vi beledsagas av Venus i väster och minnena av en härlig dag. 22:00 i Frölunda och 22:30 träder jag in i ens paulun!

Written by admin

March 31st, 2023 at 1:12 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply