Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for May, 2009

Bockaberg

without comments

Bockabergs friluftsanläggning ligger utanför Floda vid sjön Uspen. Litet utan-tanke slog jag till när Monica föreslog mig som föräldra-stand-in till Lydias lägerskola to-fr nu i veckan. Det var brist på övernattande vuxna och jag tänkte mig en lättcykling tor och en övernattning i någon bivack.

Kontaktpersonen var eld och lågor, men när man skall upp till bevis kommer många spådomar rejält på skam.

Hyfsat på plussidan att höra att ackomonderingen var av vandrarhemsstuk och taco skulle serveras på kvällen. 34 ungar i tre årsklasser med Montessoriinriktning verkade inte avskräckande.

Jag startade vid halvtre från Olof Rudbeck. Längs Säveåns dalgång hördes en rosenfink, talrik i år? Och uppe vid Jonseredsdämmet hördes forsärla men bara sädes sågs! Första “set-backsen” blev några hagelskurar med nästan stormbyar och att det var längre än väntat, åtminstone tidsmässigt – cyklar jag långsammare än förväntat????

Härlig framkomst. Först smatt en riktig rödräv över sista skogsvägen, sedan ett mäktigt mottagande; Lydias cyklande farfar, friluftsfantom, fågelskådare. Allt mycket bra och Lydia berättar om häckande storlom i Uspen, jag frossar i tacos och genomtrevliga lärare och föräldrar. Inga problem med tidig avfart morronen därpå.

4 uppe med tuppen. Några bananer och morronbestyr. Försöker vara diskret. Drar före fem i strålande men kall morgon – nästan frost.

Hefty, exakt vid rävstället spankulerar två JÄRPAR! Också en art med rapporteringmoral. Lägger den på “dold”! Några orrtuppar låter från toppspel. Med stelfrusna händer drar jag nedåt. En talltita sjunger och blir sist i den gamla “fastlandsbagen”.

Vid Jonseredsdämmet visar forsärlan upp sig fint och sedan flera kärrsångare och en näktergal. Svettigt värre efter Sävedalen och tack och lov till god kondis.

MEN VILKEN HÄRLIG UPPLEVELSE OCH TACK TILL MONICA SOM DRISTADE FÖRESLÅ MIG!!!!!

Written by Olof

May 31st, 2009 at 5:42 pm

Posted in Göteborg

Tre älgar i Lärjedalen

without comments

När jag pratade med Lydia, nästäldst i barnbarnskaran och berättade om min nattcykling från Bergum och då förstås de tre älgarna, så påminde hon mig om att dom vid en fiolövning i Angered sett en älgko med två bastanta kalvar. Denna tilldragelse finns skildrad i Monicas blogg www.jordochdjur.se från 11 oktober i höstas.

Jag bedömde alla tre djuren som vuxna/halvvuxna ingen med krona, vilket skulle kunna stämma med “samma flock”. Å andra sidan brukar en vuxen ko, vid normal dräktighetsrytm i det här läget ha stött bort fjolåringarna och ha nyfödda kalvar men… Onekligen ett roligt sammanträffande!

I övrigt hade vakteln hörts natten innan av någon och nattskärra var väldokumenterat. Gräshoppsångare och hornuggla har jag inte hört något vidare om. Den senare är väl dock på gränsen att man borde “mörkat”!?

Written by Olof

May 31st, 2009 at 4:35 pm

Posted in Göteborg

Ojsan

without comments

Här beklagar man sig, men hyfsar till med fullgod kompensation, som campingen med Bergsbogänget. I samma anda droppade det in en hel del.

Igår cyklade jag de styvt 2,5 milen upp till Bergums kyrka. Svindlande fint att komma ut på västgötsk landsbygd. Hade litet problem med orienteringen och drog ett extralut över Gunnilse längs huvudstritan Gråbovägen. Fick fråga mig fram men blev bara obetydligt sinkad.

Med kyrka i sikte stannar en bil med Ingvar plus dotter, tala om timing – en kvart tillgodo. Samlingen fulltalig med blomma, son och Big Chief. Grannpöjken tittar också förbi som hastigast.

En förundransvärd varm och go´ stämning. Skratt, segling, Afrika, mycket god mat och dryck och timmarna flyger iväg.

Vid styvt två motstår jag frestande tongångar om en skön och varm säng och slänger mig iväg i mörkret. Märkligt tyst för att vara så nära storstaden. Gör några blindavstickare men hinner besinna mig så omvägarna blir acceptabla.

Ett rådjur är första obsen. Så närmar jag mig golfbanan, stannar till och hör en VAKTEL. Lyssnar litet noggrannare och hör en surrande GRÄSHOPPSÅNGARE och alldeles därpå en tiggande HORNUGGLEunge. Cyklar sedan vidare och vid nästa stopp en ny “surrare” en NATTSKÄRRA och alldels intill mig en KATTUGGLEunge som tiggande får svar – klä-vitt – från en förälder.

Samtidigt skuttar en RÅBOCK över ett fält och strax därpå tre till. Men NEJ!!! Tre präktiga älgar, benen lyser vitt när de glider iväg. Avrundar så med två sjungande NÄKTERGALAR och ytterligare ett RÅDJUR. Dvs när jag cyklar under viadukten vid Ånäsmotet så sjunger en SVART RÖDSTJÄRT från en byggkran.

Nu vore det skamligt av mig att prata om kompensation!!!!

Written by Olof

May 24th, 2009 at 3:06 pm

Posted in Göteborg

Komp

with one comment

Skrev om kompensation i förra inlägget.

På Kristi Flygare ringer David och pratar om “set-backs”. C litet krasslig vilket komplicerar planerad urfärd – hela klanen på kanothajk i Vättlefjäll! – någon måste vara hemma med henne. Därför planerade David eventuell tur med P, L och Z. En kusthajk, men kustkommunerna är synnerligen restriktiva med camping och hårddrar allemannsrätten. Dessutom lovade SMHI oväder till natten och det började bli sent på dagen.

Jag erbjöds en plats med den fasta förvissningen att kanske trots allt en liten kvällstur. Laddade dock hela kitten med tält, liggunderlägg, sovsäck och hembakat bröd.

David visade men han brås på och gänget dök upp med föresatsen att genomföra det hela. David hade också ett fint upplägg att smita in på en liten “tillåten” plätt, en gräsplätt i skydd av en bergsvägg med utsikt över Kattegatt!

Sanslöst fin kväll, ett stilla hav som solen sänkte sig i. Några havssulor drog förbi och en knubbsäl tittade nyfiket på de lekande barnen. Det blev en sen middag och några turer extra tor bilen. Alla i “säng” till historier av spökkaraktär och från Afrika. Så klippte barnen igen medan David och jag avvaktade. Exakt vid midnatt brakade det loss, hällregn, hårda vindbyar och åska.

David bekymrade sig mest över åskan och att han tyckte sig höra några möss knapra på matsäcken. Jag var mest fokuserad på ett tilltagande dropp från taket, där jag låg i förtältet. Nåväl även vi somnade och vaknade vid halvsex, när allt stillat ned.

Åter magnifikt. Några makrilldörjare drog fram och tillbaka medan dom halade in sin sprattlande fångst. En tumlare och flera knubbsälar. Åter en havssula, sjöorrar, två svärtor, tre smålommar och en riktig bonus, en rosenfink.

Precis när vi håller på att bryta lägret attackeras vi av regnutbrott. Tältet kvar och vi håller oss torra! Otroligt!!

Detta var inte kompensation detta var en highlight!!

Written by Olof

May 23rd, 2009 at 9:31 am

Posted in Göteborg

Flygare

without comments

Kristi Flygare, helgernas helg för en skådare. Och i år med ett väderläge för Gotland som minsann inte är årligt. Fullt ös uppåt från Svarta Havet och de ryska stäpperna med totalstopp över Östersjön i höjd med Öland-Gotland! Allt kan dyka upp!

Rapporterna från Janne har redan varit svidande och Eva rapporterar strålande väder och flockar med gäss och annat bara hon tittar ut genom fönstret. Och här sitter jag i Götet och stirrar ut på grannhusväggen. Mellan solglimtarna häftiga regnskurar, som nästan vaktar på att jag sticker ut näsan. Går trögt med pansjolistan.

Men ändå jag blir rikligt kompenserad. Tänk förra helgen när alla barnbarnen och sonen sprang Varvet. Särskilt Claudia blev stor publikfavorit. Ångrade att jag inte fixat med foto, men dagen därpå dök hon upp mitt i bild – förstås. Tyvärr klarar jag inte av att överföra den hit.

Sedan har jag haft två härliga nästa heldagar med Zachi. Han visar goda anlag som spotter. Han hittar snabbt både själv och vad som visas och artningen är det inget fel på! Annars är han i pistolåldern och rusar ut på balkongen med pikadolerna i skjutläge. Precis som David gjorde på balkongen på Torpavägen 1978 – exakt lika gammal! Är det urgenerna – eller?

En annan kul grej har varit att träffa gamle kumpanen Ingvar, 20 30 år sedan!? Som den oslipade seglare jag var fick han med sin B22 Bruzaholm, vassast på Västkusten fram om inte en diamant så i alla fall. Nu styr han ett nytt fullblod på på de bohuslänska fjordarna en Tiger-22 Bruzaholm2

Här som etta, förstås, i anrika Pater Noster Race! Ett härligt återseende. Sällan har jag träffat en mer fokuserad och dedicated person än Ingvar. Från ingenting seglade han upp i topp på Västkusten såväl inom seglingteori som i praktik. Och där fick man hänga med.

Från att aldrig ha sett en pedal blev han på några år en aktad cyklist och hade få om ens någon överman i nedförsbackar och i spurten.

Skall bli kul att träffas i Olofstorp på lördag och kanske kan det bli något på pansjolistan vid nattcyklingen hem.

Till slut åter till fåglar på Gotland. Fick ju litet feed-back på fjolårets observation av svatbent strandpipare i Västergarn och mina spekulationer kring den (finns på bloggen) när det dök upp ett exemplar i Brissund. Kan ju associera till gulhämplingen som Janne spottade häromdagen.

Båda dessa arter gör framstötar längs med Östersjön mad jämna mellanrum. Och i år har det varit gott om rapporter i området. Så varför inte första häckningen. Keep alert!

Written by Olof

May 21st, 2009 at 10:22 am

Zacharias

without comments

Att få hämta och gå hem med en femåring från Dagis är en upplevelse och ett äventyr.

Vi började med att leka kurragömma och att jag lyfte upp Zacci att dunka i Lilla Hoppets basketkorg. Sedan beklagade vi att vi inte hade kärran att köra genom de kvarvarande vattenpussarna.

Det vimlade av tunga maskiner på Bifrostgården. Zacci lotsade mig vant runt kratrar, uppgrävda rör och tunga grävmaskiner. Skönt för mig att komma fram till den lugna lekplatsen.

Zacci piggade upp mig med massor av fåglar, fiskmåsar, ringduvor, sädesärlor. När han ville ha in mig i hundgården vid Fässbergshemmet sade jag stopp. Som en blixt mindes jag mig själv i femårsåldern med en sladdrig fekalie under skosulan.

Strax därpå hördes “kukeliku” från de vita hönsen. Hönspappan tittade fram över häcken och vinkade igenkännande på Zacci. Vi hoppas att få se hönsen imorgon. Precis när vi lämnat dem kunde vi kolla hästbajsarna vid hästhuset, dom måste vara rejält mogna vid det här laget.

Därpå “blå monstret” på antennen till en bil, men den gula vattensprinklern var borta idag. Däremot dök den röda katten upp när vi närmade oss slutet på Safjällsgatan. Den var först så där avmätt nonchalant på katters vis innan den inte kunde hålla sig för Zaccis lockande skrapningar med en pinne, ett snabbt utfall så in under en skyddande bil.

Så i den branta stigningen upp mot slingan. Z upptäcker både ringduva och koltrast plus några monster förstås. Vi inspekterar rotvältan och samlar ihop litet “gevär” för att hålla monster, hajar, ormar och sniglar stången.

Vi tar skydd och smyger på varandra. Så uppstår ett svindlande ögonblick när Z inte ser mig. Hans “Farfaar!” skär som en urfanfar genom mig och jag rusar fram och allt återgår till det vanliga.

Så hitter vi några intressanta gölar. I en skuttar en groda iväg. Jag spanar av dybotten och skymtar en simhudsförsedd fot. Får lust att pröva “hägertekniken”, som jag lyckades med första gången 1962. Att dyka ned med handen och omsluta grodan.

Och visst satt takterna i. Z blev överförtjust och även grodan var ganska nöjd att den inte hamnat i en hägermage.

Detta bara några axplock i hur en tjugominuterspromenad snabbt blir oändligt lång.

Som en liten epilog kan sägas att när jag först fångade grodor med “häger”tekniken var det som nördig gymnasist och kontrollvakt vid en högstadieorientering. Hade hört att skrämsel var en bra kontaktväg till det motsatta könet och tyckte väl att en groda!? Men när uppvisandet av den meddelst “häger”tekniken fångade grodan bara utlöste hejdlösa skratt över likheten mellan mitt fåniga leende och grodan, blev min aktion till en verklig GRODA och undra på  att det dröjde 47 år!

Written by Olof

May 12th, 2009 at 9:29 pm

Posted in Göteborg,Old times

Pansjo ny

without comments

Lista över spontant uppträdande fåglar
Listan upptar bara arter
1. Knölsvan Cygnus olor
2. Mindre sångsvan Cygnus columbianus bewickii
3. Sångsvan Cygnus cygnus
4. Sädgås Anser f. fabalis
5. Spetsbergsgås  Anser brachyrhynchus
6. Bläsgås  Anser a. albifrons
7. Fjällgås  Anser erythropus
8. Grågås  Anser a. anser
10. Vitkindad gås  Branta leucopsis
13. Gravand  Tadorna tadorna
14. Bläsand  Anas penelope
16. Snatterand  Anas s. strepera
17. Kricka  Anas c. crecca
18. Amerikansk kricka  Anas carolinensis
19. Gräsand  Anas p. platyrhynchos
21. Stjärtand  Anas a. acuta
22. Årta  Anas querquedula
24. Skedand  Anas clypeata
26. Brunand  Aythya ferina
29. Vigg  Aythya fuligula
30. Bergand  Aythya m. marila
32. Ejder  Somateria m. mollissima
34. Alförrädare  Polysticta stelleri
36. Alfågel  Clangula hyemalis
37. Sjöorre  Melanitta nigra
40. Svärta  Melanitta fusca
41. Knipa  Bucephala c. clangula
42. Salskrake  Mergus albellus
43. Småskrake  Mergus serrator
44. Storskrake  Mergus m. merganser
50. Rapphöna  Perdix p. perdix
52. Smålom  Gavia stellata
53. Storlom  Gavia a. arctica
56. Smådopping  Tachybaptus r. ruficollis
57. Skäggdopping  Podiceps c. cristatus
58. Gråhakedopping  Podiceps g. grisegena
59. Svarthakedopping  Podiceps a. auritus
60. Svarthalsad dopping  Podiceps n. nigricollis
63. Stormfågel  Fulmarus g. glacialis
72. Havssula  Morus bassanus
73. Storskarv  Phalacrocorax c. carbo
74. Toppskarv  Phalacrocorax a. aristotelis
77. Rördrom  Botaurus s. stellaris
83. Ägretthäger  Egretta a. alba
84. Gråhäger  Ardea c. cinerea
93. Röd glada  Milvus m. milvus
94. Havsörn  Haliaeetus albicilla
98. Brun kärrhök  Circus ae. aeruginosus
102. Duvhök  Accipiter g. gentilis
103. Sparvhök  Accipiter n. nisus
104. Ormvråk  Buteo b. buteo
106. Fjällvråk  Buteo l. lagopus
110. Kungsörn  Aquila c. chrysaetos
113. Fiskgjuse  Pandion h. haliaetus
115. Tornfalk  Falco t. tinnunculus
118. Stenfalk  Falco columbarius aesalon
122. Pilgrimsfalk  Falco p. peregrinus
123. Vattenrall  Rallus a. aquaticus
124. Småfläckig sumphöna  Porzana porzana
129. Rörhöna  Gallinula c. chloropus
130. Sothöna  Fulica a. atra
131. Trana  Grus g. grus
136. Strandskata  Haematopus o. ostralegus
138. Skärfläcka  Recurvirostra avosetta
144. Mindre strandpipare  Charadrius dubius curonicus
145. Större strandpipare  Charadrius h. hiaticula
152. Ljungpipare  Pluvialis apricaria
156. Tofsvipa  Vanellus vanellus
171. Skärsnäppa  Calidris maritima
176. Brushane  Philomachus pugnax
177. Dvärgbeckasin  Lymnocryptes minimus
178. Enkelbeckasin  Gallinago g. gallinago
181. Morkulla  Scolopax rusticola
186. Småspov  Numenius ph. phaeopus
187. Storspov  Numenius a. arquata
190. Rödbena  Tringa t. totanus
192. Gluttsnäppa  Tringa nebularia
196. Skogssnäppa  Tringa ochropus
197. Grönbena  Tringa glareola
202. Roskarl  Arenaria i. interpres
207. Kustlabb  Stercorarius parasiticus
210. Svarthuvad mås  Larus melanocephalus
216. Skrattmås  Larus ridibundus
219. Fiskmås  Larus c. canus
220. Silltrut  Larus f. fuscus
221. Gråtrut  Larus a. argentatus
222. Kaspisk trut  Larus cachinnans
223. Medelhavstrut  Larus m. michahellis
224. Vitvingad trut  Larus g. glaucoides
226. Havstrut  Larus marinus
228. Tretåig mås  Rissa t. tridactyla
232. Småtärna  Sternula a. albifrons
234. Skräntärna  Hydroprogne caspia
239. Silvertärna  Sterna paradisaea
240. Fisktärna  Sterna h. hirundo
242. Kentsk tärna  Sterna s. sandvicensis
243. Sillgrissla  Uria a. aalge
245. Tordmule  Alca t. torda
247. Tobisgrissla  Cepphus g. grylle
253. Skogsduva  Columba oe. oenas
254. Ringduva  Columba p. palumbus
255. Turkduva  Streptopelia d. decaocto
259. Gök  Cuculus c. canorus
260. Tornuggla  Tyto alba guttata
262. Berguv  Bubo b. bubo
265. Sparvuggla  Glaucidium p. passerinum
267. Kattuggla  Strix a. aluco
271. Jorduggla  Asio f. flammeus
272. Pärluggla  Aegolius f. funereus
282. Kungsfiskare  Alcedo atthis ispida
287. Göktyta  Jynx t. torquilla
289. Gröngöling  Picus v. viridis
290. Spillkråka  Dryocopus m. martius
291. Större hackspett  Dendrocopos m. major
294. Mindre hackspett  Dendrocopos m. minor
303. Trädlärka  Lullula a. arborea
304. Sånglärka  Alauda a. arvensis
306. Backsvala  Riparia r. riparia
308. Ladusvala  Hirundo r. rustica
310. Hussvala  Delichon u. urbicum
315. Trädpiplärka  Anthus t. trivialis
317. Ängspiplärka  Anthus p. pratensis
319. Skärpiplärka  Anthus petrosus littoralis
322. Gulärla  Motacilla f. flava
324. Forsärla  Motacilla c. cinerea
325. Sädesärla  Motacilla a. alba
326. Sidensvans  Bombycilla g. garrulus
327. Strömstare  Cinclus c. cinclus
328. Gärdsmyg  Troglodytes t. troglodytes
329. Järnsparv  Prunella m. modularis
333. Rödhake  Erithacus r. rubecula
339. Svart rödstjärt  Phoenicurus ochruros gibraltariensis
340. Rödstjärt  Phoenicurus ph. phoenicurus
341. Buskskvätta  Saxicola rubetra
344. Stenskvätta  Oenanthe oe. oenanthe
355. Ringtrast  Turdus t. torquatus
356. Koltrast  Turdus m. merula
359. Björktrast  Turdus pilaris
360. Taltrast  Turdus ph. philomelos
361. Rödvingetrast  Turdus i. iliacus
362. Dubbeltrast  Turdus v. viscivorus
388. Ärtsångare  Sylvia c. curruca
391. Svarthätta  Sylvia a. atricapilla
401. Grönsångare  Phylloscopus sibilatrix
403. Gransångare  Phylloscopus c. collybita
405. Lövsångare  Phylloscopus t. trochilus
406. Kungsfågel  Regulus r. regulus
413. Svartvit flugsnappare  Ficedula h. hypoleuca
414. Skäggmes  Panurus b. biarmicus
415. Stjärtmes  Aegithalos c. caudatus
416. Entita  Parus p. palustris
417. Talltita  Parus montanus borealis
419. Tofsmes  Parus c. cristatus
420. Svartmes  Parus a. ater
421. Blåmes  Parus c. caeruleus
423. Talgoxe  Parus m. major
424. Nötväcka  Sitta e. europaea
425. Trädkrypare  Certhia f. familiaris
427. Pungmes  Remiz p. pendulinus
434. Varfågel  Lanius e. excubitor
438. Nötskrika  Garrulus g. glandarius
440. Skata  Pica p. pica
441. Nötkråka  Nucifraga c. caryocatactes
442. Kaja  Corvus m. monedula
444. Råka  Corvus f. frugilegus
445. Kråka  Corvus corone cornix
446. Korp  Corvus c. corax
447. Stare  Sturnus v. vulgaris
449. Gråsparv  Passer d. domesticus
450. Pilfink  Passer m. montanus
451. Bofink  Fringilla c. coelebs
452. Bergfink  Fringilla montifringilla
454. Grönfink  Carduelis c. chloris
455. Steglits  Carduelis c. carduelis
456. Grönsiska  Carduelis spinus
457. Hämpling  Carduelis c. cannabina
458. Vinterhämpling  Carduelis f. flavirostris
459. Gråsiska  Carduelis f. flammea
460. Snösiska  Carduelis h. hornemanni
462. Mindre korsnäbb  Loxia c. curvirostra
463. Större korsnäbb  Loxia pytyopsittacus
467. Domherre  Pyrrhula p. pyrrhula
468. Stenknäck  Coccothraustes c. coccothraustes
470. Lappsparv  Calcarius l. lapponicus
471. Snösparv  Plectrophenax n. nivalis
473. Gulsparv  Emberiza c. citrinella
480. Sävsparv  Emberiza s. schoeniclus
Arter som är introducerade eller förrymda enligt SOF. Och identifierade raser.
Dvärgkanadagås  Branta hutchinsii E
Kanadagås  Branta c. canadensis C
Fasan  Phasianus colchicus ssp. C
”Mellanskarv”  Phalacrocorax carbo sinensis
”Engelsk silltrut”  Larus fuscus graellsii
Tamduva  Columba livia (domest.) C
”Brunsiska”  Carduelis flammea cabaret

Written by Olof

May 10th, 2009 at 3:59 pm

Posted in Uncategorized

Konsert

without comments

Inatt när jag vaknade litet småsvettig och öppnade balkongdörren, fick jag lyssna till ett härligt kattugglespel. 2 individer hördes, den alldeles utanför balkongen var intensivast. Eva borde varit här, men det är naturligtvis inget nedköp med Gotland.

Så här spelglada kattugglor vore mer typiskt aningen senare, försommar/sommar, men med milda vintrar tycks de häcka första vändan tidigare och tidigare. På ägg redan i december enligt Naturmorgon.

Lågtrycken håller heller inte någon exakt tidsrytm. Har hämtat Zacci på Lilla Hoppet tre dagar nu. I onsdags hade regnet sedan länge upphört och solen flödade. Igår torsdag fick jag söka skydd på cykelfärden mot Bergsbo och det var rikligt med vattenpölar men uppklarnande. Idag regn ända tills vi stack ut nosarna men sedan bara någont enstaka dropp. Tur det är lördag imorgon.

På hemfärden Lilla Hoppet till Bergsbo har vi en naturskön vandring över Safjället. Zacci är nonchalant vass på att upptäcka fåglar, specialist på skata, sädesärla och koltrast som han tar på lätet – vad månde bliva. Han hittar också fåglar som jag upptäcker. Idag hittade vi en riktig HIT, en pilgrimsfalk som låg och kretsade över fjället och sedan kastade sig ned i Toltorpsdalen efter några tamduvor.

Vi har också gjort litet fältstudier kring sniglar. Totalt har det blivit följande:

2 snäcksniglar på asfalt mellan småhusen i Toltorp. Där också en brun snigel av spanjacktyp. Uppe på Safjället längs slingan 15 svarta sniglar och 2 vita sniglar glest utspridda. Detta med glest utspridda inte oviktigt eftersom ett igenkänningstecken på mördaren är att de ofta är många tätt förekommande.

Nu sägs det att i princip alla sniglar, de av gammal svensk typ och de spanska slemmen har ersatts av hybrider. Arterna är hemafroditer men korsbefruktning förekommer, alltså inte omöjligt. Zaccis och mina iakttagelser frammanar då följande djärva hypotes:

Den svenska snigeln är genetiskt dominant, därav svarta (och någon vit), glest utspridda i skogen. Man skulle kunna säga ” Det var inte koltrastens attacker utan att den vänslades med sin svenska kusin som knäckte spanjoren”. Dock måste man besinna att om detta stämmer finns ett vilande genupplag som kan få ett “outbreak”. Jämför med svininfluensan i Mexico eller mjältbranden i Halland!

Härligt med en blogg där man kan servera vilken biologisk rappakalja som helst!

Written by Olof

May 8th, 2009 at 9:45 pm

5 maj

without comments

Små rapporter om små bruna sniglar börjar droppa in i takt med regnet – får se.

Fick litet feed-back kring mina lätesfunderingar i förra inlägget.

Först så dök en papegoja upp som kunde ta upp rytmer och i samband med det tog man upp fåglars förmåga att framförallt ta upp och härma läten.

Sedan kunde man länka sig vidare från kustobsars diskussion kring talgoxens sång och fullkomligt dränka sig i beskrivningar av olika arters breda lätesrepertoar. Överlappen är snarare legio än undantag, lyssna på staren utanför husknuten eller koltrasten som får dig att fumla efter mobilen med en ringsignal sååå lik!

Man inser också att all sinnrik teknik till trots så filtreras allt vårt vetande och alla våra bedömningar genom våra sinnen och vår hjärna. Och allt talar för (förvisso även det en filtrerad bedömning) att vi relativt sett i djurriket är mer avancerade synmässigt än hörmässigt.

Kontentan är att inte lägga “allt i en korg” vid en bestämning, särskilt inte lätesmässigt!

Written by Olof

May 5th, 2009 at 7:47 pm

Posted in Fältbestämning

Lättdip på Vrångö

without comments

Sent omsider drog jag ut till Vrångö. Magnus U rapporterade den iberiske imorse. Fick sällskap av Stefan S och Marinco K, som båda var ursympatiska att jobba med. En fantastiskt fin tur, har aldrig varit där förut.

Vi spred ut oss och jag hörde ett misstänkt lock och fumlade med telefonen, när Stefan ringde. Han stod ganska nära bakom ett snår och hörde samma fågel(??). Han hörde den fortfarande när jag kom fram uppe i ett träd där det sjöng åtminstone en lövsångare. Jag hade svårt att höra men hittade en gransångare som dock hann flyga iväg innan de andra fick ögonen på den. Vi det laget var vi nog ganska säkra på att bara en liten pusselbit, typ se/höra den igen fattades för att “kryzza” av. Ytterligare två alerta skådare, en herre och dam förstärkte förtjänstfullt.

Men så föll några pusselbitar bort istället – en lövsångare lät litet konstigt. Dom delar ju den trista egenskapen med alla andra fåglar att dom titt “häver ur” sig en del subläten. Oftast litet diskretare än karaktärslätena men lätta att “skruva upp”, när man är så uppskruvad som vi var.

Alltså inget pussel med bara en och en halv pusselbit – En sedd gransångare och eventuellt ett lock gör ingen iberisk gransångare.

När det gäller subläten är det nog viktigt att man inte hänger upp obsen för mycket på att den lockats till läten med uppspelningar. Det är ju synnerligen lätt att man skapar en förvirringssituation som stör och påverkar lätena.

 Jag riktar framförallt tack till mina medskådare men också till upptäckarna. Utan er hade jag inte gjort denna fina tur.

 

Written by Olof

May 4th, 2009 at 8:01 pm

Posted in Göteborg