Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Ny för Fuerte? 30 jan

without comments

Följer rutinerna som de utformats under resans första dagar. Först en fräsch gympa. Så utgång i gryningen.

Blåser tidigt och avtar framåt kvällen. Idag bestämmer jag Barranchon. Rejält dött. En Glasögonsångare låter som en skallerorm. 30+ Roständer drar förbi på hög höjd. Skogssnäppa och Enkelbeckasin blir nya på researtlistan.

Så en halvtimme in på frukosttiden, 0830, sitter jag till bords och Eva har förberett med nyttigheter. Sålunda väl förplägad är det time, ca 1000, för dagens stora tur.

Den här gången upptäcker jag efter en halvtimme att jag glömt mobilen. Mycket frustrerad men biter ihop. Samlat ihop tre arter, dagens art Rostand, Korp och Atlanttrut, på en timme, när jag anländer till gårdagens tummelplats.

Fortfarande bara korpar tills jag hittar spår av Ökentrapp. Tröstar mig något att spårning används som inventeringsmetod av forskare på trappen.

Tycker mig så höra flyghöna, men hörapparat susar mycket högt i den forfarande friska vinden.

Så äntligen en Ökenlöpare som flyger upp och en Kanariepiplärka som smätter iväg. Så efter ca 10 km och 2,5 hrs en sista halvtimme längs Barranchon. Kanarieskvättparet på plats, Ladusvala, ny Fuerteart för mig, småskrap som Steglits och Hämpling och en Glasögonsångare i fin sånggflykt. Och sist men inte minst en

AFRIKANSK KLIPPSVALA, AFRICAN ROCK MARTIN, (PTYONOPROGNE FULIGULA), fick det i alla fall till en sådan. Vad som talar för är att många detaljer stöder och inga kontraindikerar. Den är också mycket vanlig i angränsande fastland Afrika. Emot att den är en extrem stannfågel till skillnad mot sin större kusin Klippsvalan, som är alternativet. Denna har också noterats på Fuerte.

 

 

Written by admin

January 30th, 2020 at 11:17 pm

Leave a Reply