Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Trapp Löpare 29 jan

without comments

Blåser på rejält vid morgonpasset på balkisen. Tar före-frukost-spaningen med tuben på klippkanten över beachen. Saknar chipmunkarna från de tre första resorna, saknades också i november. Vad har hänt? Sjukdom, något infört rovdjur eller vi människor??

Nästan omedelbart en Gulnäbbad Lira långt ut, men det är allt. En första straggler från andra sidan Atlanten, dom kör en Atlantloop under vintern eller så är det den friska frånlandsvinden som avskräcker. Inte myllret av Atlanttrutar, ett derivat av Medelhavstruten enligt förhärskande consensus inom taxonomin. Kan plocka några LBBG, Lesser Black Backed Gull av Graellsi-typ och dessutom 2 Rödnäbbade Trutar!

Minns när dessa skulle ses på Mallorca, och bara där, kanske 70-talet? Kryssade arten i Rhodos hamn i slutet av 80-talet och hade den vid Marockos Atlantkust på 90-talet. Den har spridet sig och är nu inte ovanlig på Fuerteventura.

Som igår, en slow starter. Eva och den härliga frukosten piggade dock upp. Nya friska tag i den friska vinden.

Efter en timmes ökenvandring med typ 5 arter dax att återvända till la Pared. Men samlade ihop mig och tog en liten extratur ned längs vägen mot Costa Calma. Några korpar svepte längs en ravin och framför dem, en flygande ÖKENTRAPP. Naturligtvis måste det undersökas och på en liten kulle var jag plötsligt omringad av 8 ÖKENLÖPARE! Hade hoppats på några foton men kameran och kameramannen lämpar sig inte för så undflyende fåglar. Blev tomma himlar och ökenvidder.

Påminde mig nu att jag läst en exkursionsrapport där en skådare sett och fotograferat spelande trapp från vägen – nyligen! Måste vara här!? Till yttermera visso hittade jag några skyltar som uppmanade till försiktighet för känsliga fåglar!

Återtåget kröntes sedan med resans första TJOCKFOT och DVÄRGLÄRKA två måste-arter i ökenterrängen. Den sista kilometern genom Barranchon gav en Härfågel och så fick kanonfotografen chansen

honan KANARIEBUSKVÄTTA. Hanen till höger är med som artningsbevis och är från i november.

Dagen som började på balkisen avslutades där stilla och fint med en cava och invasiva arten Red-vented Bulbul.

 

Written by admin

January 30th, 2020 at 9:20 am

Leave a Reply