Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Andra draget, måndagen 4 oktober

without comments

Efter en “lugn” helg med videsparv bland litet annat småputtrigt svängde Anders upp Saaben på måndagsmorgonen. Eva hängdes av i Klinte och full fart ut på Faluddespetsen.

Anders & jag hann precis hänga in en alförrädare av yngre typ, innan Marita W och Gutt Å dök upp. Småputtrigt med litet lommar och några gåsflockar men knappast pulshöjande. Häftigast några dvärgmåsar och en Kaspisk som slickade stranden och så en ung pille som svepte förbi osynlig för alla utom den som så turligt lät sitt vatten bakom knuten. Otur i turen var att jag samtidigt förlorade mina fallfärdiga men ack så kära glasögon!

Vi lämnade Faludden och svängde förbi Alkärret för att tjingsa på Nordinarna. Blåsten inbjöd inte till tättingskåd i de annars så giftiga dungarna. Trevligt att träffa herrarna som dessutom var förstärkta med en av GOFs grundare Lars-Åke P!

Gårdagen hade fört med sig luriga rapporter som fick alltmer substans under natten med foton på en brednäbbad simsnäppa på Närsholmen. Dragerfarenheten med blåstjärten häromdagen gjorde att Anders och jag inte tvekade trots avsaknad av positiva rapporter under förmiddagen. Dessutom hade det ju gått troll i Eke som ligger på vägen – alla såg glador där utom vi.

När vi gjorde oss omaket att stanna och gå ur bilen, så vips hade vi rödglador både här och där. Där ser man och styrkta av detta signerade vi en mästarstrategi på Närsholmen; från grinden gick vi gemensamt ut till stranden, där vi hade mycket fågel bl.a. 2 dvärgmåsar. Anders återvände och tog bilen ut till Talldungen medan jag fortsatte längs stranden. Nästan framme vid Talldungen började jag bereda mig för sträckan upp Fyren, NV Fyren hade angetts på “larmet”.

Då fladdrar något vitt till över tången några meter från mig – BREDNÄBBADE SIMSNÄPPAN!!! Det gamla adjunktsvrålet kom väl till pass i den hårda blåsten och Anders tog de 300 meterna i gigantiska sjumilakliv och var på plats på 0-tid! Efter ett tag gjorde simsnäppan en kul manöver och flög runt oss, ja nettopp mellan benen på oss för att sedan dra söderut längs stranden i bländande motljus så vi tappade den.

Vi ringde Gutt, som ville ha ett Gotlandskryss och meddelade rapportcentralen alias Janne J. Sedan inväntade vi suktare med att fika och beundra det stormande havet. Samtidigt med Gutt dök David L upp och det var sedan bara att till kvällen gå in på Svalan för att se vad denna eminente fotograf hittat på

Ser man på och vi som tyckte fågeln verkade litet vesen. Här förser den sig med en fet räka.

Dagen därpå vallfärdade alltfler till Närsholmen och den lilla viken väster om Talldungen. Och fågeln forsatte att mumsa i sig. Här en annan fotoexvilibrist som varit framme, Per S!

Written by Olof

October 7th, 2010 at 8:09 pm

Leave a Reply