Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Tundra och Bläsgäss

without comments

I söndags 4 okt tänkte jag en travrunda på ca 4 km. En utmaning med tanke på artroskänslan i höfterna och häftigt obeständiga skodon mot morronvätan i gräset. Över kobryggan och åtminstone höra Kungsfiskaren. Längs Västergarnsviken och skrämma några Dvärgbeckasiner bland alla Enkelbeckasiner.

Blev istället en gåsdag med läckerbitarna Bläs-och Tundrasädgäss. Detta flöde har tidigare normalt gått litet söder om Gotland, men tycks med åren flyttat litet norrut. Följer Vitkindrutten Sibiriska ishavskusten – NV Europas jordbruksfält, dock med utgångspunkt Sibiriska Tundran och därför några dagar tidigare.

I år med SO-vindar istället för Atlantlågtryck särskilt gynnsamt. Alltså torr om fossingarna, artrosen väck men tusentals kacklande gäss i skyn – ljuvligt.

Written by admin

November 27th, 2020 at 12:15 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply