Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Glad Nytt År!

without comments

3:e januari och dax för rejäl flogg. Anders frustande i dörren och Saaben i Mullerskt raseri på gårdsplanen.

Ned med adrenalinet i hamnarna Västergarn och Klintehamn. Narda- var är pillen!? – bogin so far! Träffar alltid lika trevlige David L med sin apportkamrat, en fågelhund av okänd börd.

Färden söderut lugn och sansad. Plockar litet på “listan”, björktrastflock med en rödvinge vid Sproge. Klassiskt avvik ner mot Grumpvik, men bäcken igenväxt, viken översvämmad och fågelborden inaktuella denna höst-vår-vinter. Plockar ändå bofink och ringduva.

Kettelvik fågeltomt tills man blickar längs “rangen”, kungsörnar och havsörnar i parad och roviskampen börjar, 3-2 till kungsisarna! – so far.

Får hjärtat i halsgropen när vi skumpar ned mot Rivetspetsen – Juppen, den rättrådige! Men han skrockar gott – med ålderns rätt…!! Vi installerar oss bakom vresrosen liksom 30 år tidigare. Gott med Folkeryds sista “dagenefter bröd” — och så det absoluta klimaxet – jag trodde det inte fanns något som Anders orrmackor vid Kronholmen. Men det ultimata att skida ut på myren och hitta den unga tjädertuppen i toppen av en björk, hänga den i bastun, en heldag av tillagning och såsberedning, i dubbelmacka inkrämad med trögflytande sås, bakom vresrosen, blek vintersol i nästankulingHerredumilde va´gött!  Tre stjärnor med plus i Michelin!!!

Blev blek motprestation från min sida med tretåmås och Uffe, han fick nöja sig med en torr kanelkringla. På topphumör till Faludden. Roviskampen hårdnar 4 kungsisar, 2 havsisar, 2 ormisar och en fjällis. Vi får dock ge upp Stockviketornet, omgivet av “giftet som omger Visby stift “. Icke dessmindre drar vi genom tinnitusen både skäggmes och sävsparv och genom starren stjärtand, snatterand, bläsand och kricka. Vid parkeringen fin trastflock med rödvinge, taltrast och stare bland alla björkisar. Havsisarna kvitterar i rovisracet till 4 lika. Men pille, var är du?

Tämligen nöjda mot farfars favoritaffär, att botanisera bland flaskor från när och fjärran är som att plocka det bästa ur en havsfågelskådning eller en djungelflogg eller …

Vi gör ett litet sidestepp över Grötlingbokyrkan och Eke. Och där i lätt gryningskänning vet jag genast vad det är – en, två, tre, fyra, fem, sex RÖDGLADOR och plötsligt är roviskampen avgjord och den så ofta skamarten fixad!! Och favoritaffären blir än roligare!

Ett Glad Nytt År

Glada gott men Anders tjäder godare

Written by Olof

January 4th, 2012 at 6:48 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply