Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Hemma bra men Island bäst

with 2 comments

Hemfärden onsdagen 25 var aningen tuff men löpte ändå på. Vi hann fint med frukosten och sista finish på packningen – Klockan 11 kom shuttlen till flygbussen.

Sista flukten på vitvingade trutar och en del annat smått och gott. Vädret bistrade dock till sig och när vi lassade in bagaget, det redan på hitresan maxade, som utökats med en rejäl gul bag från Evas djärva resa till ulleldoradot Alafoss – Ja då började det blåsa och vräka ned snö.

Knappt framkomligt första halvtimmen mot flygplatsen men sedan som ett trollslag litet solglimtar och både fjällripa och jaktfalk innan Keflavik.

Flyget som en dans, segt i Köpenhamn och ca 2300 säter vi nyckel i Olof Rudbeck efter exakt 12 h på resande fot – annat än direktflyget i somras!

Har ju litet abstinens på vitvingade trutar så den i Fiskhamnen inspanas på fredagen 27 januari. Åker till Kvarnhjulet med handskar till Zachis och passar på med forsärla i Prästabäcken och bär sedan cykeln över Änggårdsbergen för att årskryssa bändel, sparvuggla och gröngöling. Fint men slitigt.

Avslutade Island måndag och tisdag. På måndagen tog Eva en djärv busstur ut på landsbygden till Alafoss och ullaffären vid det gamla spinneriet. Jag passade på att gå genom sta´n till den södra inre viken, Vogur. Småkärvt men genast litet finesser i strandens tång och villornas trädgårdar, dvärgbeckasin, gråsiska, koltrast och björktrast. Men jag hade fokus på häftigare arter och snart hade jag definitivt spikat såväl amerikansk bläsand som svartand, drakar i båda fallen och sedda går fastän sämre.

Så växlar jag buss och busskort med Eva och tar en inlandstur till Ellidadalen med Ellidaälven som avvattnar Ellidasjön i Ellidaviken! Trevligt med skog, forsar och mer stilla sel. Till slut har jag hittat såväl islandsknipan som strömanden från i förrgår, Ellidaviken övergår nämligen i Vidösundet! Mäkta nöjd hem i mörker.

Tisdagen gemensamt härligt utomhusbad i Laugardalur med fin natur som i sol och snö ger gärdsmyg av endemiska rasen “islandica“, korsnäbbar och hornugglor. Idag är jaktfalken åter på plats på Engö och såväl alkekung som svartnäbbad islom i Raudarviken utanför hotellet. I övrigt tar vi det lungt med packning och dylikt. Men herregud vad fågelupplevelser…

Island bäst!

Written by admin

January 29th, 2012 at 10:54 am

Posted in Resor

2 Responses to 'Hemma bra men Island bäst'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Hemma bra men Island bäst'.

 1. Du verkar ha lyckats krama ut det bästa av Island Olof! Blir riktigt sugen på en skådartur dit.

  Fredrik Gustafsson

  29 Jan 12 at 6:06 pm

 2. Kul att höra av dig Fredrik. Island är speciellt, räknas ibland som Europas sista vildmark och potentialen att hitta något fint är stor. Dessutom gripbart med inte allt för mycket okännt.
  Kommer till ön i slutet av mars. Hoppas vi ses!
  Olof

  admin

  4 Mar 12 at 4:56 pm

Leave a Reply