Doublé sep 2016
Från alla håll en grym press. Alla på tårna! Men jag, borta med vinden – och det skall börja blåsa!
Då förbarmar sig Bernt, 75-åringen vill bistå “junior” och föreslår en flogg av den produktiva Torslandaviken.
Densamme bestiger samtidigt i arla morronväkten sin balkong på OR-25 och lyssnar till ett välkänt, intensivt “tsiiiv” bland svarthättor, gransångare och mesar. Han fuskar med playback – och minsann där skuttar en TAJGASÅNGARE rastlöst i den kvarvarande grönskan.
Måste tyvärr avstå Bernts locktoner – även pansjonister har plikter. Efter att ha kollat T-sångaren igen kring lunch med några suktare inlockade av BMS playback, kallar dessa plikter mig till sta´n. En liten avstickare till Kronhusparken och TAJGA N.o 2 !!! Även här i sällskap av Gransångare och inlockade suktare. Där också Bernt som tidigare kryzzat TAJGA N:o 3 i Torslandaviken. För mig en häftig doublé, den första i GOFs historia!?
Fattas bara att David pinglar och föreslår tre dagars dammsugning av Hönö. Vi avstår morrondagen, onsdagen 28 sep, men torsdag och fredag!
Kunde startat med en generaldip. Den Svartbrynade albatrossen drog runt i Skagerack och filuren Fredrik S klämde några foton på Hönö som kunde – och ett tag var – men till slut bidde en subad silltrut!!??
Så, 29 sep 0300 som vanligt gympa, hockygröt och sista finslip av rustningen inför 10h på Kråkudden. 0530 med Toyotahybrilen till färjan 0605. 20+ bilar på parkeringen, 70-åringen i full fart på hala klippor, skuttande på stenar över vadet – i mörker – imponerande drumdristigt! Fullt på alla ställen, utom i vår favoritnisch mellan de två vindskydden. Bra med tanke på den litet för sydliga vinden. Gör också att vi klarar mindre skyfall, som hotar hela tiden.
Det är ganska disigt, regnskurar och SSV, så inte optimalt. Nästan bara
Havssulor i alla sorters dräkter från helmörka årsungar till rena gamla fåglar och förstås en brokig skara som denna på bild. Någon som räknade förbiflygande kom nästan upp i 1000, men då blir det säkert en del dubbelräknande.
Vi kunde i lugn och ro räkna in några goa gutar, som David kunde bekanta sig med, Carl och Michael Tholin, Mikael Nils och nyss nämnde Fredrik Ström, också ett gäng notabiliteter med Bertil Breife, Sjöfågelguidens författare, i spetsen. Riktigt trångt blev det i vår nisch när stora delar av torsdagsvandrarna genomvåta sökte regnskydd. Min guidevana för gruppen kom väl till pass.
Så framåt lunchtid, äntligen vred vinden upp på SV och sikten blev bättre
Och GRÅLIROR, BREDSTJÄRTADE LABBAR, STORLABBAR, FJÄLLABB, Dvärgmåsar och avlägset Stormfåglar och Tretåmåsar gled förbi i jämn takt tills vi lämnade vid ca 1630. Den gäckande Albatrossen kom inte längre söderut än Grosshamn, ganska långt norrut i Bohuslän. Jag fick kompensera med att upptäcka en 1K SVARTHUVAD MÅS, nästan lika ovanlig vid Hönö.
Allt manade till repris på fredagen. Litet färre skådare så vi fick fina platser i bästa skyddet. Väderomständigheterna var de omvända mot torsdagen, rent V vind, bra sikt, inget regn och från lunch sämre. Därför tryck direkt, inga liror eller torsdagsvandrare, men i övrigt ungefär samma uppställning som igår och fin stämning i skyddet. David var ordentligt på hugget och hittade bla den SVARTHUVADE MÅSEN, som sedan även sågs på lördagen. Nygammalt var också en BREDNÄBBAD SIMSNÄPPA. Den hade setts både på onsdagen och torsdagen (vi missade!) och sågs även på lördagen.
Detta med kvarvarande fåglar, som vid observationen verkade dra söderut, bidrog säkert till alltför höga “sträck”siffror, fa på Gråliror, Storlabbar och Havssulor. Observationer söderöver talar också för denna tolkning. Ibland kan man pricka av fåglarna från mellersta Bohuslän söderut ända ned till Laholmsbukten. Vid en normal lågtryckspassage startar det oftast med VSV som trycker in fåglarna från Nordsjön mot Norra Bohuslän. Vinden vrider sedan V->NV och fåglarna kanar ned utefter västkusten.
Den här gången startade vinden alltför mycket från S och den var för ojämn för det där optimala flödet.
Men var vi nöjda? – OJ-OJ