2 birds theory
“The two-birds-theory” nämns ofta fågelskådare emellan. När jag gick ut på nätet blev jag förvånad över det magra gensvaret.
Fick ett nedslag på google där det nämndes i samband med den ekonomiska krisen och väl närmast betydde “två flugor i en smäll”. Ett annat gav litet mer kött på benen:
The RBT has two main points:
- The more birders in an area, the more rare birds will be found
- Rare birds aren’t as rare as they seem but a factor of the number of birders in an area
RBT står för rare bird theory och nämnde också TBT, two-birds-theory, som synonymt begrepp.
Tillbaka till begreppet hur jag oftast uppfattat det mun till mun skådare emellan. Hur ofta det dyker upp ytterligare en raritet, när en redan upptäckts, ofta en artfrände. Givetvis är det kopplat till punkt 1 och i viss mån till punkt 2, men också att “nedslaget” skett under vissa fysiska förutsättningar som ökar sannolikheten för fler “kopplade” rariteter.
I linje med stämningarna mellan olika skådargrupper, som jag tidigare skrivit om finns det också en two-bird-theory, där det uteblivna s:et skall observeras. Punkt 1 i RBT ökar sannolikheten för “konstruerade” extra rariteter. Upphetsningen av en raritet innebär skärpning och fokusering hos skådarna, men det ökade “tunnelseendet” har också en förmåga att förbise kritiskt tänkande.
Hur som helst kul att tänka på både teoretiskt kring olika rapporter som operativt när man själv är ute i fält.
Uppträdandet av nattsångare och vadare är just nu aktuella och härliga studieobjekt.