Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Bomber och Ädel(obs)kryzz

without comments

Ett grymt drag från Rysslands Tajga väller nu in över NV Palearktis. Skådare på öar och kuster i Östersjön och längs Norges kust kan vältra sig i Bomber och Ädelkryzz!

Anders behöver bara glida ut med trucken och rikta kameran

Vackert! Blåstjärten efter solnedgång med blixt. I samma buske som jag 29 nov förra året ädelkryzzade eller rättare ädelobsade Sibirisk järnsparv! Ädelobs menar att man upptäcker en fågel och ädelkryzz menas att det är första gången man upptäcker just den arten.

Rödgåsen en god ädelobs i jätteflock vitkindade på Hummelbosholm

Blåstjärten är på gränsen att förlora sitt bombepitet. Bomb är norska för en superraritet, som de flesta skådare tappar vett och etikett för att se!

Den gången, maj-juni 1973 var Fågel Blå en megabomb på Gotska Sandön. Legendariska bilden av vännen Bruno Sundin. Superädelkryzz för upptäckaren! Gällde länge för förstafynd i Sverige.

Med mer en ett halvt sekel i skådarbrallorna har man upplevt hur bomber har dykt upp, hur bomber desarmerats, hur de begravts och hur de återuppstått.

Fågel Blå, Mäster Erik Rosenbergs favorit, som han aldrig fick se, observeras nu under 2000-talet regelbundet på höststrecket. Knappast en bomb annat än som häckfågel.

Häckar stabilt i Finland, Kuusamo klassiskt ställe. Första gången jag var där, juni 1984, hade vi bara en osäker hörobs. Juni 1992 fanns den litet varstans men trodde jag kryssat den i Nepal ett halvår tidigare. Senare split ger dock två arter Himalaya-och Tajgablåstjärt. Tajga är den vi ser här!

Ibland blir det litet virrigt.

19 oktober 1980 var David och jag på Hoburgen med två rutinerade superskådare Juppen och Marko Harmanen. I övrigt vimlade markerna av legendarer som Stellan, Lasse J, Lasse O, Tord F…

Någon ropade, “En vingbandare”. Vild kalabalik och Lasse J, ung och spänstig tog sig över den militära taggtråden och “säkrade” Gotlands då första Tajgasångare ( senare har en tidigare gammal obs av framlidna Hjördis Stigell fått GK av ayathollorna).

Kom in litet senare i obsen och tabbade mig med att beskriva den med VITA ögonbrynsband och vingband. Något som uppmärksammades av “Mavesåret”, en dominant skådare i Vänersborg. Yellow-browed warbler är ju Tajgasångaren medan White-browed är Bergstajgasångare. Alltså ett nesligt backstep när de splittades.

Jag ser dock min obs 1980 i ett förmildrande sken. Ett kryss och en självklar bomb men inte ett ädelkryss. Idag är Tajgasångare en årlig notering i obsboken och som Bergstajgan ädelkryssad. Den senare är fortfarande en nästan-bomb.

 

 

 

 

Written by admin

September 29th, 2017 at 8:42 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply