Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Torsdagsvandring, Stora Amundön 9 feb 2023

without comments

Så var det dags igen.

Förra gången för knappt tre månader sedan, 24 november, 33 arter och ännu fler deltagare. Den skarpsynta skaran belönades med många personkryss (en skådares puss på kinden!).

Den här gången nådde vi drömgränsen 40 deltagare, men artlistan blev litet tunnare, “bara” 28 arter. Vårens ankomst lyste med sin totala frånvaro, inte en enda primör. Men i ettrig vind, låga moln och litet regnstänk gav 40 par ögon, öron och allas goda humör en lista med flera nya livskryss.

Jag var uppsatt att leda exkursionen. Men i sanning kände jag mig mer ledd och omhändertagen i de tre timmarna på Amundön. Stig och Ingrid roddade det administrativa och på kvällen innan ringde Bernt. Han och Anders skötte sedan min transport, artlista och pep-talken!

Fattades bara det riktiga esset! – eller kanske inte..?

Sångsvanar vid “klassrummet”, udden mot Lillön. En sjöorre, 2K hane, och skäggdopping i Snorkelviken innanför Huvudet. Fika och samkväm i Drottningviken. En stor knölsvanflock i Kungsviken med bläsänder och vackra drakar av brunand och bergand.

Och här den kompletta listan förtjänstfullt upprättad av Bernt: Gråsparv, Skata, Koltrast, Gräsand, Kråka, Ormvråk, Grågås, Kaja, Knipa, Kricka, Knölsvan, Sångsvan, Småskrake, Storskrake, Vitkindad gås, Gråtrut, Skäggdopping, Ejder, Grönfink, Sjöorre, Korp, Brunand, Bläsand, Storskarv, Fiskmås, Gröngöling, Bergand och Blåmes.

Bra jobbat och tack alla för en fin dag!

Written by admin

February 19th, 2023 at 6:21 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply