Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

HOTSPOT 2024

without comments

Vid slutet av 80-talet och en inspelning för Naturmorgon fick jag av legendarerna Anders Börjesson och Lasse Willén lära att kärnan av varje avsnitt måste vara dagsfärsk. Detsamma gäller för bloggen eller julgranen, fräsch men kan klädas med gamla girlander.

Här Aftonfalken vid Pavikens östra torn. Bilderna tagna 20 september med iPhone, från höften! Den var mycket tillgiven och jagade runt vassen bara något tiotal meter framför mig. Plötsligt skrämde den upp en KUNGSFISKARE – i samma synfält! Detta blev sista rapporten om den här falken på den här platsen. Vilken doublé, som blev en hat-tric med 16 (!) Ägretthägrar och en fyrklöver med Fiskgjuse!

Tror jag var först 30 augusti, men den kom upp på officiella APAN först 6 september, då vi firade Evas födelsedag på Briljantgatan i Tynnered. Blev alltså en nagelbitare fram till 17 september, då jag direkt från Gotlandsfärjan kunde spana in den från infarten till Golfbanan. Först kretsande över västra tornet och sedan jagande framför östra tornet. Så 4 dagliga njutobsar.

Ringar man in några platser, Pavikens utlopp, Stelor, infarten till golfbanan får man en veritabel hot-spot, där skådare flockats. Vitvingad tärna, Silkeshäger, Rödhalsad gås, Aftonfalk har avlöst varandra och blandats mycket annat smågodis.

Häftigast dock men utanför protokollet.

15 maj hittade jag en Mindre bergand i södra Paviken. Jag har erfarenhet av arten från Island och diverse luriga hybrider. Hade den mycket bra för sig själv innan den försvann i stora flocken av vigg och bergand. Slängde iväg några skott med iPhonen innan den försvann.

Sannolikheten om samma Mindre bergand 17-23 april i Grönhögen, 29 april i Krankesjön, 2 – 5 maj i Lomma södra och 15 maj i Paviken är inte osannolik. Merlin och jag är med på noterna – Vilken Obs och vilken HOTSPOT!!!

Written by admin

September 28th, 2024 at 6:14 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply