Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Jordanien 25 nov 2010

without comments

Lika sömnlös morgon idag. Ivrig att bryta föresatsen från igår, om inget mer skådande, gympade jag i gryningsljuset ute på balkongen.

Art tre gick bra, Levantbulbyl bubblade någonstans ifrån innan ledsyn infunnit sig. Sedan rasade vanligheterna in, dock efterhand uppiffat med litet orientaliska kryddor, huskråka, halsbandsparakit, kaspisk trut, Armenisk trut, Spansk sparv, vitögd mås, palmduva och den riktigt brännande tabascon en sen sotfalk (mot S?).

18 arter när det var dags för lyxhotellets dignande frukostbuffé. Vi mindes med nostalgi hotellet i Indien 1984. En rupie, 80 öre – för tre personer med lyx som en brun vätska i en tunna som skulle föreställa vatten och ett grävt hål i jordgolvet om man frestades dricka av “vattnet”.

Litet sega efter frosseriet beslöt Eva pröva solstolarna vid havsstranden medan jag tog en treochenhalvtimmes och dryga milen lång promenad. Ändlösa sträckor av byggarbetsplatser, inhängnade, brötiga och fågeltomma bröts av med en del charmiga inslag. Tex hade två gentleman av börd parkerat bilen på tvärs på motorleden och lagt sig till ro under en akacia medan de inmundigade en furstlig måltid. Alltmedan trafiken stockades framför deras bil blev de överraskade av ett gäng straydogs som jag skrämt upp ur deras daglya.

Till slut hittade jag också några remote places som var rena hotspotten och det rann till; flera Levantbulbyler, några skräniga Arabskriktrastar, svart rödstjärt av rödbukad typ, mkt blåhakar och gransångare, liksom sammetshättor, svarthakad buskskvätta, litet ovanligare också vanlig buskskvätta och vanlig rödstjärt, långstjärtsduva, Palestinasolfågel, svartstjärt, ökensångare, brunnackad korp och så några stänkare Arabsångare, en stor best liksom den vitstrupiga näktergalen, tamarisksparv i tamarisk och två bleka stensparvar. Sist men inte minst den stora sångare som fick mig att svettas en halvtimme, en Orientsångare.

Jag var tämligen nöjd när jag två kilo lättare återkom till hotellet och en uthungrad Eva! 39 arter men va,va!! Två vackra gröna dvärbiätare vid ingången och från balkongen med en kall bärs två stationära Afrikanska klippsvalor och flera smalnäbbade måsar bland alla skrattisar.

42 arter och klart godkännt. Kom också ihåg hittills bara en rova och inget av änder, vadare, lärkor eller stenskvättor!!!

Written by Olof

November 25th, 2010 at 9:32 pm

Posted in Resor

Leave a Reply