Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for the ‘Fältbestämning’ Category

Fuerte

without comments

Vinden tjuter i balkongdörren och den vilda ön hör av sig. Fuerteventura har många betydelser av vilt och vind.

För oss har den blivit en favorit sedan första vistelsen på La Pared 2017; 2018, 2019(2ggr) och 2020. Inget vi kunde tro 1995 när vi spenderade en mellandagsvecka på Lanzarote.

Och det kändes självklart att slå till. 2 veckor på Rio Calma, strax utanför Costa Calma, härligt rum med balkong och havsutsikt (och två expedierade kackerlackor!). Där La Pared ligger på västsidan, ligger Costa Calma på östsidan av Fuertes smala sydligaste del. Man går mellan de båda ställena. 8km lite halvtuff stenig halvöken

Inget för en hardhitting fågelskådare – kanske! – men som alla öar så har den en sparsmakad avifauna. Hardhitters brukar därför spendera 2-3 dygn i slutet av årsskiftet och dammsuga ön på endemer och felflugna afrikaner för att komplettera årets WP-lista. Samtidigt suger de upp det mesta övriga och 60-70 arter under vintern är fullt normalt under hyfsade betingelser. Semestrande “vanliga” skådare kan hänga på “proffsen” och i deras kölvatten skörda läckra kryss. Krav är att ha tålamod. noggrant följa the local grapevine, offra tid och familj på en del bilåkande.

Själv har jag svårt att vänja mig av med “mitt” skådande ett oändligt tittande och gående efter det förväntade eller oväntade. Motion och utrymme för tankar på allt mellan himmel och havets djup.

Vaknar till gryningen

Blir gympa på balkisen till vaknande Spanska sparvar, Turk-och Skrattduvor samt förstås den på senare tid introducerade Rödgumpade Bulbylen. Ute över vattnet patrullerar Medelhavstrutar av “Atlantis“typ. Lagom till de första solstrålarna serveras en dignande frukostbuffé. Och så… forts.

Written by admin

December 14th, 2022 at 11:04 pm

Översikt la Pared sista januari 2020

without comments

Hade igår paret Kanarieskvätta

Finns ju all anledning att titta noggrant, vid hastig blick en vanlig Svarthakad!? Men kolla hakan!

Annars tog jag vanliga morronturen

Var stor ansamling övervintrade på havssidan om övergången av Barranchon, 1 Vattenpip, 1 Rödstrupig pip, 3 Ängspip, 1 Sädesärla

Bemärkansvärt i övrigt 1 Koltrast, 1 Gransångare, 1 Kanariegransångare, 1 Koboltmes

Så fin frukost och strax ut igen. Eva med stavar och jag i viss charmig förvirring. Här min rutt

Färre fåglar trots 4ggr tid och promenad. Träffade två skådare och det är Ökentrapp som gäller. Enligt mina obsar och mitt spårande är hotspot längst ned i söder av rutten. Kan spanas av från stora vägen där den kröker. Hade i dag en fin obs på en hane där. Annars en udda Havssula och Härfågel som bäst.

Written by admin

January 31st, 2020 at 8:16 pm

Ny för Fuerte? 30 jan

without comments

Följer rutinerna som de utformats under resans första dagar. Först en fräsch gympa. Så utgång i gryningen.

Blåser tidigt och avtar framåt kvällen. Idag bestämmer jag Barranchon. Rejält dött. En Glasögonsångare låter som en skallerorm. 30+ Roständer drar förbi på hög höjd. Skogssnäppa och Enkelbeckasin blir nya på researtlistan.

Så en halvtimme in på frukosttiden, 0830, sitter jag till bords och Eva har förberett med nyttigheter. Sålunda väl förplägad är det time, ca 1000, för dagens stora tur.

Den här gången upptäcker jag efter en halvtimme att jag glömt mobilen. Mycket frustrerad men biter ihop. Samlat ihop tre arter, dagens art Rostand, Korp och Atlanttrut, på en timme, när jag anländer till gårdagens tummelplats.

Fortfarande bara korpar tills jag hittar spår av Ökentrapp. Tröstar mig något att spårning används som inventeringsmetod av forskare på trappen.

Tycker mig så höra flyghöna, men hörapparat susar mycket högt i den forfarande friska vinden.

Så äntligen en Ökenlöpare som flyger upp och en Kanariepiplärka som smätter iväg. Så efter ca 10 km och 2,5 hrs en sista halvtimme längs Barranchon. Kanarieskvättparet på plats, Ladusvala, ny Fuerteart för mig, småskrap som Steglits och Hämpling och en Glasögonsångare i fin sånggflykt. Och sist men inte minst en

AFRIKANSK KLIPPSVALA, AFRICAN ROCK MARTIN, (PTYONOPROGNE FULIGULA), fick det i alla fall till en sådan. Vad som talar för är att många detaljer stöder och inga kontraindikerar. Den är också mycket vanlig i angränsande fastland Afrika. Emot att den är en extrem stannfågel till skillnad mot sin större kusin Klippsvalan, som är alternativet. Denna har också noterats på Fuerte.

 

 

Written by admin

January 30th, 2020 at 11:17 pm

Trapp Löpare 29 jan

without comments

Blåser på rejält vid morgonpasset på balkisen. Tar före-frukost-spaningen med tuben på klippkanten över beachen. Saknar chipmunkarna från de tre första resorna, saknades också i november. Vad har hänt? Sjukdom, något infört rovdjur eller vi människor??

Nästan omedelbart en Gulnäbbad Lira långt ut, men det är allt. En första straggler från andra sidan Atlanten, dom kör en Atlantloop under vintern eller så är det den friska frånlandsvinden som avskräcker. Inte myllret av Atlanttrutar, ett derivat av Medelhavstruten enligt förhärskande consensus inom taxonomin. Kan plocka några LBBG, Lesser Black Backed Gull av Graellsi-typ och dessutom 2 Rödnäbbade Trutar!

Minns när dessa skulle ses på Mallorca, och bara där, kanske 70-talet? Kryssade arten i Rhodos hamn i slutet av 80-talet och hade den vid Marockos Atlantkust på 90-talet. Den har spridet sig och är nu inte ovanlig på Fuerteventura.

Som igår, en slow starter. Eva och den härliga frukosten piggade dock upp. Nya friska tag i den friska vinden.

Efter en timmes ökenvandring med typ 5 arter dax att återvända till la Pared. Men samlade ihop mig och tog en liten extratur ned längs vägen mot Costa Calma. Några korpar svepte längs en ravin och framför dem, en flygande ÖKENTRAPP. Naturligtvis måste det undersökas och på en liten kulle var jag plötsligt omringad av 8 ÖKENLÖPARE! Hade hoppats på några foton men kameran och kameramannen lämpar sig inte för så undflyende fåglar. Blev tomma himlar och ökenvidder.

Påminde mig nu att jag läst en exkursionsrapport där en skådare sett och fotograferat spelande trapp från vägen – nyligen! Måste vara här!? Till yttermera visso hittade jag några skyltar som uppmanade till försiktighet för känsliga fåglar!

Återtåget kröntes sedan med resans första TJOCKFOT och DVÄRGLÄRKA två måste-arter i ökenterrängen. Den sista kilometern genom Barranchon gav en Härfågel och så fick kanonfotografen chansen

honan KANARIEBUSKVÄTTA. Hanen till höger är med som artningsbevis och är från i november.

Dagen som började på balkisen avslutades där stilla och fint med en cava och invasiva arten Red-vented Bulbul.

 

Written by admin

January 30th, 2020 at 9:20 am

Lifer 28 jan!!!

without comments

Lifer – eller!? Finns några få nåbara inom Europas gränser. I Spanien? Ja, faktiskt, Stortrapp, Småtrapp, Blåskata och så Vitbukig Flyghöna. Men på Fuerteventura? – någon vilseflugen från Afrika eller över Atlanten – kanske. På 5 resor har det bara varit endemer som Kanarisk Gransångare och Kanarieskvätta samt ett derivat av Sammetspetrell.

Den 28e, vår första heldag startade jag med 1,5 hrs och 6km uppe i ökenreservatet. Till en början upplyst av

morgonstjärnan här som aftonstjärna med månskäran från balkongen. Tar med det misslyckade fotot för att belysa digitalismens begränsningar.

Trots det efter hand fina gryningsljuset knappt 10 fågelarter och blåsigt trots forecast om gentle breeze. Dock tittade en Ökentrapp fram avlägset bakom en buske. Turen räddad och Eva hade dukat upp härligt vid frukostbuffén.

Pigg som en mört ut igen. Barranchon på tur. Först förbi nedfarten till surfingbeachen. Genast 4 Korttålärkor, behöver inte dra till Gotland, rejäl bonusart även här och innan jag sett någon Dvärglärka! Så bland Klipp- och Brevduvor, 5 Flyghöns, Svartbukiga som jag missat på morgonens ökentur. Men, men – 2 mindre, vitmagade och med förlängda mellersta stjärtpennor PIN-TAILED SANDGROUSE (Pterocles alchata). Den Vitbukiga flyghönan, bara noterad vid några få tillfällen och en superrarris på ön – och en LIFER för mig! Käckt vinkade så Rostanddraken

En Mindre Strandpipare syns också. Typart för Barranchon. Blev sedan en god genomgång av vanliga arter som Sammetshätta, Glasögonsångare mfl. Fortfarande övervintrande Ängspip, Taltrast och Drillsnäppa.

Bemärkansvärt var alla Kanariepiplärkpar som jag återkommer till.

Dagens skörd blev normala 26 arter och totalt på resan 32 arter. Vi håller tummarna!

 

Written by admin

January 29th, 2020 at 10:47 pm

2020-talet välkommen

without comments

Fint avslut på 2010-talet. Med Eva nyårsafton i Änggården och enkelt inhängande av KATTUGGLA, grå typ i bostubben sedan många år, HÖKUGGLAN i högsta lärken på Ljungheden och några överflygande TALLBITAR

Följdes av en betydligt bistrare Nyårsdag, då jag fick jobba hårt för allt. Först KU-lokalen med en besviken fotograf. Sedan en blåsig Ljunghed utan HU men med fler besvikna årskryssare. Gick själv litet smådesperat ned till Axlemossen. Och äntligen kom ett 20-tal TB – från Eklanda? – flygande. Uppiggad beslöt jag en sällan vandrad short-cut upp mot vägkorset nedanför Ljungheden. Träffade två av årskryssarna som skrattande pekade på en björkstubbe vid stigen. Och där HU på armslängds avstånd. Av bara farten sedan KU och en ung Duvhök som bonus.

Satsade på årets andra dag på Torslandaviken. Landade förstås SVARTHAKADE BUSKVÄTTAN, som “uppgraderats” till “HIBERNANS” och kanske en blivande split om nu inte hela Svarthakade-komplexet slumpas igen! Fick sedan hjälp av Ulrika Frick med BERGLÄRKA, TALLBIT och Salskrake mm

Dippade nästan Berglärka och helt en Vittrut samt Brandkronad Kungsfågel.

3:e blev en vilodag med en dryg “simborgare” på Valhallabadet. På kvällen manade Bernt om drag!

Så den fjärde på plats i Fiskhamnen med ca tjoget ivriga årskryssare. Sammanstrålar med Bernt och en mycket samarbetsvillig VITTRUT.

Lika samarbetsvillig är den Brittiska Buskvättan från Norge!? Medan vi får jobba fram 20-talet BERGLÄRKOR och 30-talet VINTERHÄMPLINGAR på Torslanda-muddret!

Onekligen en flygande start på 20-talet. GÖTT-GÖTT

Written by admin

January 5th, 2020 at 5:05 pm

La Pared revisited 4

without comments

Tredje och sista gången om Drillsnäppan i Barrancon.

Läs bloggen från nov-2012 och om Fläckdrillsnäppan på Nabben, Gotland och turerna kring den.

Barrancofågeln uppfyller mycket av “villkoren” för en FDS i vinterdräkt. Vilket förstärktes av ving/stjärtteckning och lätesinslag påminnande om Skogssnäppa, skilt från normalläte på DS.

Men skillnaderna är små, fågeln undflyende och kameran kan ljuga!

Är bröstsidefläckarna tillräckligt välmarkerade här?

Och här! Denna DS blev till FDS på Nabben 2012

för att den plötsligt dök upp där en FDS stått.

 

Jag “sänkte” den genom att på originalbilden vaska fram jämnt sågtandade tertialer.

Och det blev såret i min obs – en aning av sågtandade tertialer på en av mina bilder, som fick andra detaljer att blöda över och vara sig. Så fungerar man som människa!

Intressant och jag reser varningsflagganflaggan för att arterna ligger mycket nära varandra. Detta öppnar upp för både “Katt bland hermelinerna” och “Kejsarens nya kläder”!

Eller vad sägs om att nyår 2006 sågs en 1st W FDS på Fuerteventura, 2 veckor senare sågs en W FDS spela med en DS på Janubiro, Lanzarote!

Artkrysset uteblir men behåller behandlat taxa!!!

 

 

 

 

 

Written by admin

December 16th, 2019 at 6:33 pm

La pared revisited 3

without comments

Börjar med att avrunda Common/Spotted Sandpiper från förra inlägget.

En konklusion för ett ovanligare och osannolikare taxa kräver inga avvikelser mot ett annat sannolikare taxa. I det här fallet fäller bl.a.  möjlig sågtandning av tertialer, otydlig markering av bare-parts, allmänintrycket … Dock var den spännande och väl värd insatsen.

Så till rovisar. Innehåller två alltid efterfrågade, Smutsgam och fa BERBERFALK. Legio på mina besök har varit, “obsade”, en eller två ggr!

Berberfalken har fallit bort som art, á la Snösiska. Men man bör hålla ögonen öppna, Slagfalksderivat bör dyka upp – men kanske läge att slumpa med Jaktfalk eller åtminstone Tartarfalk? Eftersom det förekommer en systematisk korsning mellan de olika storfalkarna så kanske…??

Liknande rörighet finns kring Ormvråk/”Kanarie”vråk/Örnvråk. Enligt gällande “lag” inskränker sig det hela till en art, Ormvråk, samtidigt som man kan laborera kring åtminstone 3 taxa!

Utöver dessa ovannämnda har Dvärgörn varit vanligaste inslag under mina vistelser, förutom förstås Tornfalk!

Rörigheten ett intet jämfört med den för vitfåglarna. Ifs är 99% Atlanttrutar, Larus michahellis lusitianus. Inslag av nominatformen och eventuella atlantis marginellt.

Sparsamma “inbrott” av, LBBG av olika former, RBG, BHG, MG, LBG. Dumt att raljera. men jag menar Silltrut,  Rödnäbbad trut, Skrattmås, Svarthuvad mås, Smalnäbbad mås

Dominerande tärna så här års  Kentsk Tärna.

Avslutar med att detta är mkt spännande!

 

Written by admin

December 15th, 2019 at 6:10 pm

La Pared revisited 1

without comments

Revisited – verkligen – fjärde gången under tre år.

Det är inte för antalet fåglar eller antalet fågelarter. Eller deras exklusivitet!

Men tillsammans med oändlighet av hav, himmel – tystnad och ständigt brus – tankar.

Nog om detta!

Försöker följa en blandning av gällande taxonomeringarna, kanske mest den gamla från Fågelguiden.

En taxagenomgång som utgår från mina fem veckor, en på Lanzarote 1995 och övriga på La Pared.

Inte mkt på and/gås fronten. Undantag ROSTAND som invaderat Fuerteventura. Skall bli intressant att följa. Får den samma behandling som NILGÅS och AMERIKANSK KOPPARAND eller blir den omhuldad som FJÄLLGÅS hos oss? Och tänk om man för in SOUTH AFRICAN SHELDUCK i resonemanget!?

Havsfåglar är förstås hett så här ute i Atlanten. Häckar ymnigt i Kanariearkipelagen, en del talrikt, som Gulnäbbad Lira och andra, sällsynta exklusiviteter, kanske inte årligt, Rödnäbbad Tropicfågel och Kap Verde Lira nämns. Mycket drar förbi.

Dock åker man inte hit för att sitta i timtal och kanske se någonting, förutom de ständigt patrullerande Atlanttrutarna. De negativa rapporterna från hitresta skådare beror nog på att den stora mängden av fa Gulnäbbade Liror “loopar” Sydatlanten under vintermånaderna, vanlig besökstid. Inte ens den nya förnäma optiken räcker för att spana in Sydamerikas östkust så det lönar sig bättre att rikta in den mot land!

Att jag hade så mycket havsfåglar 2017 och 2018, berodde på årstiden, februari-mars, vår på den här breddgraden, och att jag blev sittande inför den ständiga strömmen av Gulnäbbade och Scopolis Liror. Att skilja från enstaka Kap Verde Lira och Större Lira är en utmaning, att särskilja närmast en omöjlighet. En av alla splittar/slumpar som drabbat/drabbar fågelskådaren. Den nya audiovisuella digitaliseringen och biogentekniken är obarmhärtig. Bara att hänga med utvecklingen som Trump gör.

Gulnäbbade (Atlanten kring Kanarieöarna), Scopolis (Medelhavet), Kap Verde (Kap Verde) var inte för så länge sedan slumpade som en art. KVliran häckar med några ex nära Fuerte och jag tyckte mig relativt lätt kunna plocka den. Mindre storlek, distinktare teckning. På videor från nätet tror jag mig se att transatlantiska skådare i sin ambition på nya kryss misstagit relativt lättplockade KVliror för SCliror. Distinktionen mellan GNliror och SCliror som strömmar ut ur Medelhavet är sparsmakat men med enkla medel som ljusare flash på SC när den vänder upp så kunde jag spekulera i att dominansen mellan arterna växlade mellan obstillfällena. Hypotetiskt sprider sig SC mer solfjäderformat från Gibraltar medan GN mer distinkt loopar Sydafrika – Sydamerikas östkust – Karibien, vilket betyder att samtliga icke-fångade GN/SCliror i Sverige borde lämnas oartade, endast biogentech kan möjligen om inte lösa så klarifiera det hela.

Sitter man och sliter så vässar man upp sig, hittar distinktioner och det exklusiva. Och det droppar in även om man förstås tröttnar fortare när det inte flödar. Övriga vistelser har inte varit nollade, utan alltid fiskar man upp något. Och jag vet inte minst från Agadir i Marocko att det finns havsfåglar även på midvinter.

En räcka roliga obsar har det blivit förutom de ovan nämnda. Men i år november extra magert – eller?, 2 Tärnmåsar och en Bredstjärtad labb

 

 

 

 

 

Written by admin

December 6th, 2019 at 7:51 pm

Kraschlandning?

without comments

Ingen fara! Vi landade så mjukt på Landvetter, 2245 på minuten enligt tabell! I nattbelysningen såg det ut att ligga snö. men det var nästan tio grader varmt.

Ut ur hangaren, bagaget på bussen, byte till 18 på Kungsportsplatsen, uppackning och nattamat, nudlar&köttfärssås. 02.30 på tisdagsdygnet 19.11 anno 2019 slöt vi de violblå, numera ganska vattniga.

Efter tio timmar, flygning, vänthallar och anslutningsbuss, som sedvanligt bjöd de sista reskryssen – alltid Seglare inne i Rosario, varför ser man inte dom vid ankomsten??? Tre arter denna gång, dessutom, Enfärgad, Blek och Stubbstjärt.

Vaknade trots allt som vanligt. Och piggnade till för en raid till Annedal och havskräftor och torskfilé. Som så ofta i mitten av november plingade det friskt på BA och Band. Så typiskt, kanske något kunde finnas kvar framöver, när jag hunnit pusta ut!?

Tallbitar och Bändelkorsnäbbar, förstås, och kanske Hökugglan på Änggården, men Stefan Ss stänkare, Brunsångare i Ganlet kunde väl bara bli en dagsslända?

Vaknade till alltmer och vid ettiden så… Hökugglan -med litet god vilja – “fanns ju på vägen till Annedal” och för att hinna pansjogränsen på Västtrafik 1500 så…

Messade Bernt och David om läget och drog 52an till Sahlgrenska. Lät mig inte hindras av mitt halvt avbrutna knä. Avstod Kattugglan i sin stubbe, men stannade vid gran/lärkbeståndet mitt i backen upp mot Ljungheden, brottsplatsen för den andra ugglan. Vilt liv bland kottarna, massor av Mindre korsnäbbar och jag kunde plocka ut åtminstone en Bändelkorsnäbb och några förbiflygande Tallbitar. En flygande start minsann!

Så upp på toppen, där jag attackerade en dam med kikare. “Jo, gå fram där till stenarna och titta upp i tallarna”. Jag skyndade mot stenarna, men hanns upp av en nyfiken Sparvhök, och skymtade en ivägskrämd skugga som gled ned mellan de glesa stammarna. Jag suckade i kör med några andra senkomna skådare.

Min tid var förbrukad hos korsnäbbarna, så jag tog ett desperat beslut att retirera mot spårvagn och Annedal via Torbjörns mosse, mindes att ugglan satt sig där någon gång tidigare i veckan. Mossen låg spegelblank men ingen uggla i strandskogen. Kom överens med en olycksbroder att skuggan fick duga som dagskryss. och så stegade jag raskt mot utgången och sjukhuset.

Passerade nedre mossen – där satt Hökugglan urflott i en björk!

Blev fest på kräftor och fisk – mums.

Vaknar på onsdagen och 08.44 SMS från Bernt.

“Olof. Lämnar Kärringön idag ons 1145. Kan plocka upp dig någonstans vid 14-tiden för Ganlet. Om du inte redan är där…”

Och samtidigt plingade mobilen grönt ljus för Brunsångaren även idag. Jag hade redan avskrivet alla planer för dagen. Skulle till Kevin 1340-1420.

Bussnabba strategiska omdisponeringar. Eva skulle med till Kevin och hon brukar gå in först. Om vi bytte och jag skyndade till Dr Fries torg och Bernt som bor på Guldheden. Innan högtrafiken via Dag Hammarskjöld ca 20min till Ganlet och gällande brottsplats.

Systematiskt, fokuserat fick vi ihop det. Och strax efter 1430 kunde vi höra de första karaktäristiska smacken. Samma som vägledde mig till Sveriges 25e Brunsångare, 1991 på Kronholmen, eller David till den 140e förra året i Halland.

Sedan var det det rena Bonanzan med allt finare obsar. Dock såg vi intet av den rapporterade seglaren. Kan ju ha varit en Blek, som förra året då jag tillsammans med David hade två vid samma tid, på samma dag i Halland.

För att avrunda denna kanonretur från Fuerte och hinna svälja alla sura uppstötningar över vad jag missat tidigare i höst. Så träffades Bernt och jag av en slump på Änggården igår med våra bättre hälfter, Rosa och Eva. Bernt spanade in den estetiskt tilltalande ugglan medan jag bjöd tre vardera av Tallbitar och Bändlar!!

Fint – va, och vilket avsked av hösten/inledning av vintern!

Parentetiskt hörs Kattugglan omväxlande från balkongen och sovrummet.

 

Written by admin

November 25th, 2019 at 3:59 pm