Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Bäver anno 2016

without comments

Anno 1946, när undertecknad föddes, höll bävern fortfarande på att blåsa liv i en liten svag stam som återkommit från en total utrotning under 1800-talet. Fascinerades på 50-talet av Disneys naturfilm “Bäverdalen”  och kunde väl aldrig drömma om att få se bäver först i Umeå på 70-talet, sedan i Örebro på 80-talet och ett halvsekel senare i Göteborg och i Sävån, som flyter genom min barndomsstad Alingsås!

Och så igår mitt i huvudstaden, i Handen, 5 min från Per och Christinas lägenhet. I ett litet skogsområde, där allt möjligt kan förekomma. Dessa karaktäristiska gnag – och trädfällningar om inte naturvårdarna hinner före.

imageimage

Och där finns tom en hydda.

image

Inte att förväxla med andra “hyddor” i detta på alla möjliga sätt spännande område.

Disneyfilmens bäver är den Amerikanska bävern (Castor canadernsis), medan den svenska bävern företrädesvis är den Europeiska bävern (Castor fiber). Den större Amerikanska bävern finns inplanterad på sina håll i Europa. Hybridisering lär inte förekomma. De har olika kromosomtal.

Detta var Stockholmsresans naturbehållning om inte sista timmen med snabbtåget i motljus presenterar något!

 

Written by admin

September 8th, 2016 at 5:51 pm

Posted in Old times,Resor

Leave a Reply