Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Västergarn 3 veckor 29 mars – 20 april -22

without comments

Blev en rejäl flogg på Gotland. Förvisso inte superveckor och i krigets skugga men ändå.

Färden dit, kall, blåsig. 2 Dovhjortar strax efter Jönköping piggade upp. Liksom pauser med god matsäck och – förstås – hytten på båten. Men alltså dämpade förväntningar.

Inrättade rutin med en standarrutt, ungefär samma morronrunda. 2-3 hrs, ca 5 km Först lunkande runt Västergarnsviken och Svältholmen, sedan längs Svältisvägen och Paån uppströms bron till Paviken. Så återgång till stugan.

Variationer med avstickare runt Paviken och runt Golfbanan. Bara ngn längre tur.

Jämfört med samma timeway från OlofRudbecksgatan ser/hör jag 3-5 ggr fler arter. Ungefär samma rate för rarrisar/subrarrisar.

Naturligt att som fågelskådare fråga sig – “Varför dra på ngn enstaka fågel?” – och slösa bort frisk luft, motion och potential för egna ädelupptäckter?

(Ock-ock så vimlar tiden iväg. Vi har passerat ädelvecka-22. En valross har visat betarna från Strömstad till Båstad. Betade själv fram en häromåret framför Yoko Onos installation i Reykjavik. Dvärgsnäppa i Skåne och Vithövdad havsörn i Askersund. Avklarade i början av 90-talet på Floridatur med Juppen (om inte split på örnen !!? en i SE och en i NW USA). Lammgam i Värmeland du sköna. Skönt infångad på Kreta för många herrans år sedan, i gott sällskap av Gun, Stellan, Eva och David.

Detta dippande blir som en sjukjournal för en fågelskådare. Den verkliga drar vi en gardin över. )

Blev ett slitande och travande. Som dock snart övergick i en njutningsfylld rutin. Det kontinuerliga/föränderliga vårinstrecket med injektioner av rarrisar/subrarrisar var outtömligt!

Ejdersträcket med en PRAKTEJDER, adult hane 6 april, flöt över i Vitkindad gåsstrecket med FJÄLLGÅS, 2ex 10 april och RÖDHALSAD GÅS, ett ex 12 april.

Senare i april vimlade det ibland av nykomna arter. En del litet ovanligare som RINGTRAST, LAPPSPARV, GULHÄMPLING, FORSÄRLA visade upp sig. Liksom några av de invasiva arter/raserna ÄGRETTHÄGER – förstås -, BRANDKRONAD KUNGSFÅGEL och kanske bör man också räkna dit SVART RÖDSTJÄRT, RÖD GLADA och SYDLIG GRANSÅNGARE!?

Med allt detta nämnt och onämnt står sig även en hårdskådare gött!!!

Written by admin

June 19th, 2022 at 6:35 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply