Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Storlabb från köksfönstret på OR

without comments

Storlabb, Great Skua, Bronxie – kärt barn med många namn.

Och helt visst en av mina speciella favoriter. Har sett en hel del av läckerbiten.

Ute på öppen ocean utanför Marocko. Framför Isländska vulkaner. Störtande nedför bergsbranter på Varanger.

Min allra första var för nära exakt 43 år sedan från akterdäck på Mosken. Mosken en ombyggd fiskekutter som tog oss från Bodö via Värøy till Røst.

Gotlands första upptäckte jag 2 oktober 1993 på Faludden. Den kom norrifrån och passerade på bekvämt avstånd. Än snyggare passeringar hade jag 31 augusti 1996 och 27 oktober 2002 vid Kroholmens fyr – mina hemmamarker.

Men kan något slå Storlabben som vinglade förbi köksfönstret på OlofRudbeck i morse 18 juni 2022!??

Nja, jag har sett hundratals inom en mil fågelvägen härifrån – alltid i yttersta havsbandet oftast långt ut över havet. Dessutom – dystert – många havsfåglar i Nordatlanten har drabbats av fågelinfluensa. Dagligen rapporter om döda/döende havssulor i trakten. Storlabbar lär också smittas i stor omfattning med fatala följder.

Och jag måste erkänna att “min” fågel uppträdde inte alls så mäktigt och muskligt som brukligt utan lät sig trakasseras av en liten ynklig skrattmås!

Naturen är brutal men ack så magisk.

Written by admin

June 18th, 2022 at 5:06 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply