Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Stallmästaregården 12-15 september

without comments

En liten omväg hem till Götet från Västergarn. Samtidigt en flykt från en av de hetaste aviaperioderna och två av ytterlighetspoolerna. Skådandet är liksom politiken polariserad.

Antingen Gotland med ett flöde av fa östliga go´bitar. Så David med gäng på Hönö som plockat det mesta och bästa ur Oceanernas skafferi.

Gotland hann jag hyfsat med tom 11 september. Och David bjöd litet go´bitar från Västkusten. Som droppar i havet för mig att jobba på.

Som den här Fjällabben. 2K, 3K eller vad? Eller eviga frågan Gulnäbbad eller Scopolislira.

Och här sitter man vid datorn och lyssnar till Kattugglan. Hördes den också genom krogbullret på Bellmans och Gustav III:s tid?

Annat kul när jag vandrade i Hagaparken längs Brunnsviken, var alla Snatteränder.

Bara dussintalet under denna skuggande ek i parken nedanför “slottet”. Totalt i den lilla viken hade jag minst 50 ex och många spelande drakar som parade sig med trånande honor.

Och jag har väl inte riktigt vant mig. 1975 när vi bodde i Umeå, läste jag om att ett par Snatterand siktats i Stockholmstrakten. Blev överlycklig när jag såg min första 1976 i Kvismaren. Blev överväldigad när den var vanlig i Paviken 1980. En invasiv art åtminstone i mitt perspektiv. Som sagt ett femtiotal på ett begränsat område i Stockholm.

Annars ganska tamt men säkert viss potential. Hoppas också på lite mer än de två överkörda igelkottarna hittills, när färden går vidare via Linköping till Västkusten.

Written by admin

September 14th, 2022 at 8:16 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply