Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Epilog v22 2024

without comments

Prolog och epilog på topp, men v22 blir lätt litet urblåst. På ön blåstes upp med tex Mindre sumphöna och Sydnäktergal, fin dokumentation men elusiva, som kan glida över i illusiva – så även för mig!

Men till efterdyningarna eller åtminstone när de började anas. Fredag sent cyklade jag ut. Riggade lyse och pumpade hårt vis av tidigare genomslag på däcken! Så iväg.

Hade varit litet bud om ett och annat, något jag sett/ hört själv också, men blåsigt, enerverande trafik och ruskigt med mygg – nästan Norrland. I alla fall en VAKTEL norr om Valvevägen. Övergick sedan till ett evinnerligt tjat(ter) från näktergalar, när jag låste cykeln vid Norra spången, ingången till Paviken.

Jag travade på spången till de galet monotona tonerna och satte mig på rastplatsen efter övergången av Idån. Skönt att vila de mjölksyremättade benen och bara lyssna. Normalt är det Merlin som fångar upp ljudvågorna. Men kors under himlavalvet, audiellt förstärkt med hörapparaten, hörde jag VASSÅNGAREN, som inte registrerats sedan första veckan i maj. 1-0 i kampen mot Merlin och stärkt av denna framgång klämde jag SYDNÄKTERGAL och MINDRE SUMPHÖNA, dock elusiva alt illusiva.

Påtagliga var dock en KORNKNARR och 2 SMÅFLÄCKIGA SUMPHÖNS. Merlin fångade till slut in knarren men sumphönsen hamnade som ljud och bild i spektogrammet utan att Merlin reagerade.

Nämner detta som kontrast till alla mina berömmande ord om Merlin. För AI gäller samma som för HI, tro på allt men lita på inget.

Så några dagar senare en språksam BUSKSÅNGARE i Västergarnsviken. När Merlin pressades blev det en rad av härmlätena(?), Rosenfink, Pungmes mm, men ingen Busksångare. Och jag fångade den på bild. Även på ljud, men där var det, annars utmärkta WordPress, som visade sin otillräckliga MI.

AI=Artificiell Intelligens HI=Human Intelligens MI=Maskinell Intelligens, Tro men lita inte!

Written by admin

June 9th, 2024 at 4:59 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply