Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Hitta och titta juni 2024

without comments

I början på 80-talet – fortfarande en lärling i fågelskådarskrået – hittade jag en trut på sandrevlarna i Västergarnsviken. En silltrut med ljus mantel och svartringad näbbspets. Tittade och hittade i litteraturen, Armenisk trut, som verkade lockande. Kontaktade högdjur i parnassen, som var kallsinniga och någon lustigkurre myntade smek/öknamnet “Artmani”. Vet faktiskt inte hur medskyldig jag själv var – ordet rullade ju skrattretande.

Och kanske fångar detta något av fågelskådningen. Att artbegreppet fungerar likt kapitalismen, som styr OCH styrs av skådare respektive mänsklighet. “Artmanin” får utbrott vid splittar och dämpas av slumpar!!

Någon filosof laborerar i att livet består av att handla ändamålsenligt. Det ändamålsenliga kan för den enskilde vara bestämt “utifrån” eller av hen “själv”. För skådare kan livet vara att hitta och titta på fåglar ur ett artperspektiv??

Efter ovanstående inledning kan man idag ur ett artmaniskt perspektiv gotta sig i Stäpp-och Tundratrutar lr Kaspiska-och Armeniska trutar lr Elusiva-och Illusiva trutar lr Intergrade-och Hybridtrutar. En berusande förvirring som inte bara gäller trutar utan alla fåglar och …!

Men som också stagas upp av tryggande sammanträffanden. Som min illusiva Armenier – lek med ord Arminier!!!

Eller den här gåsen. Tillsammans med en vitkindad på gåsautostradan mellan häckplatser i Sibirien och vinterbeten i NV-Europa. Men på golfbana, efter midsommar, gammal fågel, ringmärkt – märkligt väl synkad med en rödhalsad tidigare i vår på Torslanda golfbana.

Dom är en trevlig blandflock, kanadicker, vitkindade och grågäss, som funnit en fristad under ruggningstid, i skydd av golfkanonerna och med nya friska grodblad dagligen.

Ibland tillstöter en 2K Bläsgås, 8 april och 27 juni samt en Spetsbergsgås, 4, 7 och 11 april. Den sistnämnde tveksamt som översomrare.

Den Rödhalsade är utseende-och uppträdandemässigt en superraritet, men inte utan komplikationer. Idag vet vi att fåtaliga exemplar, ibland en mindre grupp, följer framförallt vitkindade gäss på ovannämnda autostrada. MEN också att den förkommer i fågelparker runtom i Europa och det ryktas om förvildade, frittflygande och tom häckande fåglar. Man definierar också hybrider med vitkindad gås.

Det gäller att lägga sitt artmaniska skådande på en ändamålsenlig nivå och må bra.

Written by admin

July 18th, 2024 at 3:34 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply