Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Jordan 27 nov

without comments

Samma idoga vind från norr men betydligt piggare än igår.

Under yogagympan hör jag storspov och sedan en annan “spov”, en tjockfot från ödetomten intill vårt hotell. När ljuset kommer upptäcks revhägern som nu fått sällskap av en silkehäger. Eva beundrar de gracila fiskarna i vattenbrynet.

Plötsligt bland allt annat kommer en ökenlärka flygande – allt kan hända! En brun sula sitter ute på en av gränsbojarna mot Israel. Svartbent strandpipare i en fin vadarblandflock med kärror och röbenor.

Vid frukosten seglar en ljus dvärgörn ut över havet. 66 arter so far när..

Eva och jag repriserar de publika stränder nu inte fullt så crowded – fredag är helgdagen. Mycket godsaker och allra gottast, nytt på listan ökenfink, levantsiska, härfågel, rödstrupig piplärka – en med röd strupe! Levantsiska och ökenfink lifers. Ökenfink bara halv för jag hade en dålig obs i Egypten.

Så drar jag vidare själv och kommer ut i bergsöken. Litet skitig och första bara turkduvor men…! Där en vitkronad svart stenskvätta och där en sorgstenskvätta. Några ökenhöns låter, hur klarar de alla jägare? I luften en båglärka som ersätts av två andra luftakrobater, en grön biätare och en klippsvala. En ökenuv betraktar mig misstänksamt från en sten. Några ökentrumpetare tutar en fanfar och Jordaniens nationalfågel Sinairosenfinken visar upp sig liksom en glasögonsångare. 80 arter och jag behöver inte ta mig till Wadi rum eller Petra för fåglarnas skull.

Köper med mig kebab och falafel och avslutar med art 81 en rödfalk vid hotellet. Blir öl och vin efter simningen idag. Simmig är min blick så nu väntar John Blund.

Written by Olof

November 27th, 2010 at 9:28 pm

Posted in Resor

Leave a Reply