Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

På banan!!!!

without comments

On board!!!

Göteborg-Visby måndagen 13 juni 2011.På hugget redan i taxin från aeroporten. I Agnes exklusiva BMW genom Visby med turkduva och råka.Ett åk knappast avsedd för vårat bagage, viktmässigt i överkant, krukväxter, matvaror – alltid samma ambition som kommer till skam! Saknade i några svindlande sekunder, vid security på Säve, min handväska. Den återfanns tillsammans med friden bland korvar och bananer.

Nåväl framme i Västergarn och bara att njutningsfullt lyssna in alla näktergalar och vimlet av fåglar. Men en del dont som att plocka in ved hindrade den verkliga attacken.

Tisdagen 14 juli. Cykling tor Klintehamn och Donnergymnasiets student – brötigt men kul, massor av bekannta. Litet övertaggad på hemturen över Sanda. Först en flodsångare som blev till ärtsångare. Så en busksångare som blev en härmsångare och sedan en repris på detta. Till slut ett barngnäll som i adrenalingröten lät som en sommargylling! Till råga på eländet var jordgubbarna slut på Stenhusa och potatisen gammal. Piggades upp av en kornknarr och några fina törnskator och såväl ärtsångare som härmsångare satt fint på artlistan.

Onsdagen 15 juli. Vilade fortfarande på hanen och vi drog igång storstäd. En del fågel kring stugan men inga hits. Hjälp anbefalls!

Torsdag 16 juli. Hjälpen stod på bryggan i Västergarns hamn klockan 7 på morgonen! – Anders!!! Vi mjukade med litet godis som skärfläcka och småtärna. Spanade förgäves efter havssulan. Vi beslutade om kaffe och nybakta bullar vid stugan och krigsråd för dagen. Blev så medan Eva tog promenix med Karin. Lasse G anslöt ett tag från sin traktor och berättade om ugglor och örnar som vi inte sett röken av! Spännande men än mer substantiellt att Anders och jag beslöt en attack mot glasbanken i Hemse via Ekstakusten och Mästermyr. Det började hända saker!

Fortsatt dipkänsla, ingen sula, ingen rova vid Eksta. Men skam… och så slog det till vid 07-ladan på myren 2 havsisar, 2 kungsisar, en lärkfalk, en ormvråk! Hej och hå och handlandet i Hemse gick som en dans trots gigantlista permobil från Eva. Och så blev det grill och staben lade generalplan för dagens avslutning.

Anders förde befälet och vi slog till mot Roma slamdammar söderifrån med solen fortfarande gott över horisonten. Parkerade vid träbron och plöjde ut i ogräs-och slyvegetationen. Fin aptitretare med gråhakedopping i en av dammarna. Så en djärv forcering som förde oss över till de tämligen nyanlagda returvattendammarna – litet av ett eldorado. Finesser som svarthakedopping, bläsand, mindre strandpipare och gluttsnäppa bland mycket annat.

Och så apporterade undertecknad, den rapporterade MANDARINANDSDRAKEN i lurig eklipsdräkt, en utmaning som kryddade obsen. Vi fick tom studera den i flykten! Kul stuk och helmörka vingen med vit terminalmarginal förde nästan tanken till flygande sothöna! Titta själva på följande länk! 

http://www.akpixels.com/Birds/Birds-Of-China/10665889_xyAWH/64/815002075_TNE9M#815003669_HApNS

Nöjda återvände vi till slamdammarna. Vi var verkligen på hugget och hittade en rådjursspårlöpa. Och så satt den där! Eller rättare vi hörde den – ljuvligt. Följ länken för att lyssna på fränder,

http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=Acrocephalus+dumetorum

En ljuvlig BUSKSÅNGARE, mästersångare som vi också skymtade uppe i flädern. Dock inte som David L med denna Gotska Sandö-fågel,

Ögonbrynstrecket sträcker sig väl bakom ögat och vingprojektionen är kort. Dock subtil att plocka fa mot kärrsångare annat än på sången.

Lätt vimmelkantiga lyssnade vi in några kärrsångare längs kanalen på återtåg mot bilen – fin jämförelse. Så nästan framme vild apportering igen, men vafaen!!!! En till, BUSKSÅNGARE NR 2! Vilken triumf inte bara en lifer för Anders (whisky hå-hå!) utan vi hittade en egen – ÄDELKRYSS!

Litet uppblåsta tog vi fel väg mot Lina och passerar Kyrkmyr, som vi ratade och missade gräshoppsångare. Dock blev det fin utdelning på Lina. Först skogen öster om myren med sedvanlig uppspelning av flera nattskärror och litet överraskande en trädlärka. Längs myrvägen en ljudlig orkester av kornknarrar, morkullor, enkelbeckasiner m.m. och 6 gästsolister, vaktlar. Rekord på Gotland för oss. Onsalakorven på knäckemackan var ljuvlig.

Fredag 18 juni. Vi avslutade natten vid norra Paviken med tre småfläckiga sumphöns, sävsångare och en räv!

Bra teamwork, Anders!

Written by admin

June 19th, 2011 at 10:08 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply